's Morgens: het ziet er al stralend uit (wel wind tegen) |
Vooreerst: het "fietspad" in Semmerzake (een deelgemeente van Gavere, aan de rand van de Vlaamse Ardennen).
Daar rij je als fietser dus niet! Mocht je dat wel doen: waar moeten voetgangers terecht? Dit is een illustratie van wat dikwijls gezegd wordt: fietspaden zijn uitgevonden om de auto's vrije baan te geven.
En dit gaat een eindje zo door.
Op weg naar Vurste |
De hele weg volgt min of meer de loop van de Schelde en golft op en neer. Hier behaalde ik een nieuwe topsnelheid gisteren: ruim 64 km/u, maar dan wel in een lange bergaf.
Een eind verder, net bij het binnenrijden van Merelbeke, ging het linksaf. Hier volgde ik een stuk van het fietsnetwerk. Dit is duidelijk terrein voor fietstoerisme en niet voor snelle verbindingsritten.
Net breed genoeg voor de Orca en de verharding bestaat uit gemalen steen. De omgeving is wel heel aangenaam en het is er lekker rustig.
Een eindje verder gaat het pad over in versleten asfalt, maar het is al heel wat beter.
Zo gaat het verder richting Merelbeke en de Ringvaart. Onderweg denk ik eraan dat ik vorig jaar een boodschap stuurde naar "meldpuntfietspaden.be" om de staat van een "fietspad" langs die Ringvaart aan te klagen. Vorige zomer, tijdens een rit met de Gentse Liggers, reed ik lek: een stootlek als gevolg van de staat van dat pad, waar een putdeksel in het midden ligt, verzonken en met een stevige rand. De rest van dat pad is ook al niet om over naar huis te schrijven. Dit pad wordt blijkbaar beheerd door de gemeente Merelbeke, die liet weten dat ze een expert ter plaatse zouden sturen.
Zou er al wat veranderd zijn?
Dit moet doorgaan voor asfalt: stukgereden, pokdalig en met meer losse stenen dan wat anders. En jawel: blijkbaar oordeelde de "expert" dat het putdeksel geen probleem vormt.
Het ligt er nog net als toen bij. Nu, met kale bomen, is het nog goed zichtbaar (maar moeilijk te omzeilen). Een keer de bomen volop in blad staan, is dit pad constant schemerig en zie je dergelijke hindernissen niet.
Ik had een stootlek, maar een medeligger heeft er zijn voorwiel op stukgereden!
Onze wijze minister van mobiliteit, Hilde Crevits, heeft besloten hier wat aan te doen: er is een budget van 450.000 euro uitgetrokken om een Fietsberaad op te richten. Als ik het goed begrepen heb, gaan enkele duur betaalde mensen onderzoek doen naar wat fietsers nodig hebben.
Met dat geld zouden heel wat van dergelijke verschrikkingen meteen aangepakt kunnen worden...
We zullen ons er maar niet druk in maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten