De aanloop
Het was alweer enkele jaren geleden dat 'Ligfietsers.be' (vroeger Gentse Liggers) een testdag organiseerde. Toen was het in Vinderhoute, langs het kanaal van Gent naar Brugge.Er werd af en toe geopperd dat zo'n evenement nog eens mocht herhaald worden. Zoiets is toegankelijk en je hebt meteen heel wat gepassioneerde mensen samen om anderen met de ligfietsmicrobe te besmetten. Dit jaar was er dus weer een testdag.
Twee vierwielers boven elkaar: de aankomst van Allert en co |
Het verloop van de dag
Bij de start, zo rond 12u, was het heel rustig. Dat was het uitgelezen moment om zelf wat rondjes te draaien met recentere velomobielen zoals de DF en de Quattrovelo. Een rolschaatspiste biedt maar beperkt kans om eigenschappen te leren kennen, maar voor een eerste indruk was het ruim voldoende.Velomobielen, trikes en ligfietsen |
Voor anderen was het een gelegenheid om elkaar weer eens te zien.
Al bij al was de opkomst behoorlijk. Indien we erin slagen hier een jaarlijkse dag van te maken, kan de belangstelling nog heel wat groeien, zowel van het publiek als van fabrikanten en leveranciers.
En - daar ging het om - er stond van alles om te proberen: ligfietsen (hoog en laag, erg laag), trikes van Performer en ICE en heel wat velomobielen.
Intercitybikes DF
Het snelheidspotentieel kon ik niet proberen; daarvoor was de piste te kort. Wel reed ik ruim boven 40 km/u. Het was meteen duidelijk dat de DF heel licht is - zowat 24 kg - en daardoor makkelijk op snelheid te krijgen is. Eigenlijk doet hij mij heel sterk aan de WAW denken, zowel qua styling als rijgedrag, maar dan lichter, strakker en meer op hard rijden toegespitst.De DF is een scheurijzer, zoveel is duidelijk. Ongetwijfeld scoort een DF prima op een circuit of langs dijken en het is een prima velomobiel, maar om mee naar het werk te rijden en om er je spullen/boodschappen in kwijt te kunnen, lijkt hij me minder handig. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet kan, maar dat zoiets niet het eerste doel is.
Anderzijds bewijzen de verkoopcijfers dat heel wat rijders dit anders zien. Leuk, maar niet echt mijn ding.
Velomobiel.nl Quattrovelo
De Quattrovelo is het andere uiterste: zacht opgehangen, zeer ruim, zwaarder, maar onwrikbaar in de bochten. Ondanks het gewicht - 34 kg - gaat ook de QV snel. Hiermee was de grens van 40 km/u alweer goed bereikbaar. Dat gaat iets minder vlot, maar je hoeft niet te vertragen in de bochten.De QV leek me heel wat stiller, maar het is goed mogelijk dat dit was omdat er geen kap op zat. Met de uitleg die Allert gaf over de technische kant, wordt snel duidelijk dat hij heel goed weet waarom hij bepaalde keuzes maakte. Dat kun je trouwens allemaal nalezen op zijn blog. Dat zal bij Ymte (en Daniel) wellicht niet anders zijn, alleen zijn de keuzes verschillend.
De twee aangedreven achterwielen zijn een sterk punt, net als de andere gewichtsverdeling (minimum 33% op de achterwielen). 't Is jammer dat de achteras zoveel ruimt inneemt, maar technisch is dat dan weer goed te begrijpen. Ook de in board schijfremmen (nog niet werkend) zijn een mooie oplossing. Zelfs met e-ondersteuning is rekening gehouden. De QV lijkt me daar trouwens veel geschikter voor dan een Quest, omwille van de veel betere stabiliteit.
De hooggeplaatste en ver uit elkaar staande koplampen zijn nog zo'n goed doordacht detail. Je ziet er meer mee door de hogere plaatsing en - dixit Allert - voor automobilisten is het snel duidelijk dat dit niet 'zomaar een fiets' is.
De 'oval track' (wel helemaal vlak) gaf onvermoede testmogelijkheden: in de bocht aan pakweg 35 km/u kon ik uittesten hoe de QV reageerde op slingerbewegingen. Hij was niet van de wijs te brengen. Ook de hobbels en putten in het asfalt werden mooi gladgestreken.
Wegligging en comfort zitten dus helemaal goed.
De QV wordt vermoedelijk een perfecte reisvelomobiel en ik wil hem zeker eens uitgebreider aan de tand voelen. Dat wordt nog even geduld oefenen: over één maand, hooguit twee, zou de productie moeten starten. Fietser.be staat ver vooraan op de orderlijst, dus zou het kunnen dat daar nog voor de zomer een testexemplaar staat.
Ik verwacht één beperking voor reizen en dagelijks gebruik: de draaicirkel bedraagt weer een matige 11 m (afhankelijk van de banden). Vergeleken met de 6 m (tussen muren) van de Orca zou dat een flinke stap terug betekenen. Maar goed: het gaat om compromissen. Velomobiel.nl koos voor minder luchtweerstand (en een strakkere lijn), waar Flevobike de voorkeur gaf aan de praktische kant.
Technisch en functioneel zie ik die QV helemaal zitten - ware het niet dat er een prima E-Orca in de garage staat. En dan is er nog een bezwaar: hij doet me denken aan de Amerikaanse sleeën van de jaren '50. Zoiets vind ik echt niet mooi, toch niet voor een nieuw product. Dat is natuurlijk puur persoonlijk. Het zou ook kunnen dat een andere kleurstelling het uiterlijk meteen helemaal verandert.
Ja da's grappig die vergelijking van de QV met zo'n Amerikaanse slee maakte ik ook al eens (http://mooigeelisnietlelijk.blogspot.nl/2015/12/in-een-amerikaanse-slee-door-dronten.html)
BeantwoordenVerwijderenOok ik zal de QV eens gaan proberen, net als bij alle verslagen van proefritten of korte kennismakingen zoals deze komt de fiets er elke keer erg positief uit. Dat wakkert mijn nieuwsgierigheid natuurlijk ook aan, te meer daar de QV me zeer geschikt lijkt als opvolger van de Strada.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor een objectief verslag Jan!
P.S. Het uiterlijk is inderdaad gebonden aan persoonlijke smaak, ik vind de "retro" look zeer geslaagd! Die oude Amerikaanse slee zag ik er ook in, en dat vindt ik dan weer wel mooi.....
BeantwoordenVerwijderenIk had het er niet over met Allert, maar dit zou form follows function kunnen zijn. Door de slanke taille zit je mooi vast in het zitje, zodat je niet opzij schuift in snellere bochten. De breedte voor en achter wordt dan weer gedicteerd door de gesloten wielkasten en de spoorbreedte. Hoe zou die eruit zien in de kleur van de slee uit Pauls artikel (zie link hierboven)?
VerwijderenDat zullen we gaan zien als de eerste productiefiets binnenkomt, die staat op naam van Allert zelf en heeft precies die kleur van de slee uit Pauls artikel! De overige kleuren zullen ook snel genoeg te zien zijn als de productie op gang komt, dan kan er nog een afweging gemaakt worden of "two-tone" mooier is dan uni gekleurd.
VerwijderenEnkele maanden geleden ook de gelegenheid gehad om bij VM.nl de QV te testen. Rijeigenschappen (bochtstabiliteit) zijn zeer indrukwekkend en traag is deze vm ook zeker niet. Dit, tezamen met de praktische bruikbaarheid, maken het een zeer geschikte vm voor alledaags gebruik. Mijn bezwaren: de toch (in mijn beleving) wat vrouwelijke vormen en, doordat de koets niet in een punt eindigt, geen voorstuweffect door wind van opzij.
BeantwoordenVerwijderenMet 34 kg is ie wel maarliefst 4 kg lichter dan mijn Quest..best indrukwekkend als je bedenkt dat de QV een complexe constructie van de achteras heeft.
BeantwoordenVerwijderenAls je daar een kind beschermd tegen regen en wind in kunt vervoeren ( of wellicht 2 kinderen met een kinderkar erachter ) heb je een redelijk alternatief voor bus of auto voor regionaal vervoer. Evt idd met trapondersteuning.
Allert heeft daar best een voertuigje met mogelijkheden neer gezet....heel wat anders dann een paar km/u sneller kunnen fietsen.
Om het nog wat mooier te maken: bij de productieversie zullen er waarschijnlijk nog een paar kilootjes wegvallen, zei Allert. Anderzijds heb je een (relatief) royale bergruimte, dus neem je zo weer extra kilo's mee. Maar inderdaad: de QV lijkt erg veelzijdig. En bovenal: hij is comfortabel en heeft een prima rijgedrag. Er zijn ook nog wat fijne details, zoals bergvakken links en rechts, die enkel het resultaat kunnen zijn van jaren ervaring.
VerwijderenWat ik nog wilde noemen is een kind beschut tegen regen en wind kunnen meenemen IN je stroomlijn is hetgeen wat best wel revolutionair is. Je bent dan wel zwaarder maar aerodynamisch nog steeds een volwaardige velomobiel die vaart kan maken.
VerwijderenHet alternatief met een kinderkar trekken neemt alle aerodynamische voordelen van je velomobiel weg. Ik heb dat vaak gedaan vanwege de regen en wind beschutting voor alle inzittenden ( met de bakfiets wordt ik zelf nat ) maar het remt je ook af tot normale fietssnelheden. ( ~15 km/u ) wat de bruikbaarheid niet ten goede komt als je langere ritten zou moeten maken.