maandag 13 juli 2015

Fotografiedilemma's

Iets waar elke fietsende fotograaf of fotograferende fietser mee geconfronteerd wordt: welk materiaal neem ik mee op de tocht?

Meestal is het zo dat ik bij de interessantere tochten sowieso meer geladen ben. Een meerdaagse rit bijvoorbeeld heeft het in zich om boeiend te zijn, maar dan heb je reservekleding mee, eten en drinken voor onderweg, misschien kampeerspullen, ... Zo blijft er niet veel plaats meer over voor het fotomateriaal en net dan heb je dat het meeste nodig.

Zo kwam het dat ik vorig jaar, in de aanloop naar het rondje Bretagne, een Fuji X20 in huis haalde: compact, stevig, aangenaam om te bedienen en met een prima beeldkwaliteit.


Fuji X20 "edel"-compact
Er zijn natuurlijk andere keuzes mogelijk (zoals een Sony RX100), maar ik koos voor deze. De reden voor de aankoop: er was simpelweg geen plaats meer om de digitale reflexcamera mee te nemen en van de voorganger (Lumix TZ-19) was ik niet tevreden (dynamisch bereik, beeldruis, kleurweergave, ...).

Ook onlangs weer: ik vertrok op een vijfdaagse fietsvakantie, die best te beschrijven valt als "een rondje West-Vlaanderen". De smartphone heb ik altijd bij en daarmee vallen best behoorlijke foto's te maken, maar het blijft behelpen en je bent afhankelijk van de automaat.


Sony Xperia ZR
De Fuji kan zeker ook mee en die doet het ongetwijfeld beter, zeker indien er minder licht is. Maar een doel onderweg was toen een festival rond oude zeil- en stoomschepen en dan is een groter zoombereik gewenst en extra mogelijkheden (DOF) zijn ook welkom. Dat kan enkel met de DSLR (digitale reflexcamera).

Dus: indien er voldoende plaats is, gaat de Nikon D7000 mee. Dan komen de typische vragen bij een camera die deel uitmaakt van een heel systeem: welk(e) objectie(f)(ven)? Neem ik de extra greep mee? Zou er plaats zijn voor het statief? Hoe neem ik het materiaal mee?


Nikon D7000 met één van de objectieven
De fototas (Lowepro Slingbag) is te groot, want er zit al heel wat in de Orca. Dat betekent dat het materiaal gespreid moet worden. Ik heb nog een holstertas (van Crumpler: prima ding), maar dan kan de powergrip er niet bij. Toen was de keuze D7000 body met Nikon 18-200 VR reisobjectief en Sigma 8-16 voor de spectaculaire beeldhoek.
Statief? Dat zie ik helemaal op het einde wel, indien er nog een hoekje vrij is. (dat was toen niet het geval) 
Die combinatie is voor reizen eigenlijk wel goed. Ik beschik wel over kwalitatief betere objectieven, maar die zijn minder veelzijdig en nemen behoorlijk wat plaats in. Omdat ze lichtsterk zijn (2.8) wegen ze ook veel. Anderzijds merk je het wel aan de beeldkwaliteit.

In de Orca valt dat allemaal nog mee: het toestel - welk dan ook - ligt altijd binnen handbereik. Rij ik met de Seiran 24, dan is het al moeilijker. Je camera moet wat beschermd zitten, dus daar komt die in de Agu Rack Pack terecht (die is echt bedoeld om een fototoestel in te stoppen), maar dat is toch net wat meer werk om bij het toestel te raken. Een statief meenemen is ook niet zo evident.

Op de Trek of de Birdy kan een toestel, zelfs de Nikon reflex, in de Agu Yamaska stuurtas.

Eventuele extra objectieven moeten dan wel een plekje krijgen in een fietstas, want er is onvoldoende plaats in die stuurtas. Bij de Birdy komt er nog bij dat het gewicht bovenaan op de stuurstang een duidelijke invloed heeft op de stabiliteit: het frame is hier niet op voorzien. Ook daar kan het Rack Pack een oplossing zijn.

Birdy met Agu Yamaska Rack Pack
Zo moet bij elke rit weer een inschatting gemaakt worden: zal ik (veel) foto's maken? Hoe belangrijk is de rit om goede beelden te schieten? Welk materiaal denk ik daarvoor nodig te hebben? Of je de juiste keuze maakte, weet je pas nadien.
Eén zaak is zeker: het beste toestel datgene dat je bij hebt. De Nikon mag dan betere beelden schieten, als ik ergens anders ben dan dat toestel, heb ik er niets aan.
De keuze is dus: fietser die af en toe beelden schiet, of eerder een als een muilezel geladen fotograaf met een fiets als verplaatsingsmiddel.

Geen fotomateriaal meenemen, dat kan natuurlijk ook. Alleen: er is voortdurend beeldmateriaal nodig voor de blog. Zo wordt foto's maken meteen een aangename verplichting.

11 opmerkingen:

  1. Dag Jan,
    Ik ben professioneel (lucht)fotograaf. Heb een complete full-frame Nikon met alle mooie lenzen die je maar kunt bedenken. Die gaat nooit meer mee op reis, veel te zwaar. Na verschillende Canon compact camera's heb ik nu altijd de Panasonic FZ1000 in de fiets. Heeft een Leica lens van 25 tot 400 mm, 20,8 Megapixel op relatief grote sensor en is met 875 gram redelijk licht.
    Beeldkwaliteit is prachtig. Het zoombereik is perfect. Kijk voor een voorbeeld eens naar mijn post in:
    http://wimschermer.blogspot.nl/search?q=panasonic
    Verder maak ik steeds meer foto's met de iPhone 6. Niemand die ziet dat dit foto's van een smartphone zijn. Alleen geen DOF beïnvloeding.
    Groeten,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idem dito met de Xperia ZR. Ook daar kan ik mooie beelden mee schieten. De beperking zit erin dat je amper kunt ingrijpen (wel enkele voorkeuzes, zoals HDR, landschap, ...). Dat is evengoed een uitdaging.
      De eerstkomende jaren wil ik eigenlijk geen andere toestellen. Het gaat om de keuzes die gemaakt moeten worden; wat meegenomen wordt en wat thuis blijft. De foto's die ik vorig jaar maakte tijdens de rit door Frankrijk werden allemaal met de Fuji X20 gemaakt en ook die zijn prima, naar mijn normen en voor webgebruik.

      Verwijderen
    2. Tot het donker wordt... dan heb je weinig aan smartphone of compact

      Verwijderen
    3. Tja, daarom koos ik voor die Fuji X20: F 2 - 2.8 bij een 4x zoom. Die doet het goed, hoor! De smartphone valt ook nog mee met weinig licht, maar die vertoont wel zichtbaar meer beeldruis.

      Verwijderen
  2. Yep ook hier gaan de foto's met de Xperia Z.
    Voor de blog vaak voldoende.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Jan,

    In mijn ogen is een telefoon om te bellen en te SMS'en, dat is dan ook het enige wat ik er mee doe. Daar komt nog bij dat mijn CAT B 25 een prima robuust toestel is, waterdicht tot 1meter/30 minuten en volledig stofdicht, en valbestendig tot 180 cm, maar gewoon slechte kwaliteit foto's maakt.
    Daarom is mijn keuze altijd om de camera mee te nemen, en dat is in mijn geval de Panasonic Lumix TZ-40, een zeer handige compacte camera, met Leica 24/480 lens en 20x optische zoom en 18 Mpx. En het geheel is pocket formaat en weegt gebruiksklaar 200 gram, en omdat ik deze camera prima kwaliteit foto's vind maken hoef ik nooit verdere keuze's te maken.......

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk hoor zo'n fiets. Heb er altijd al eens een willen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt het over de Birdy? Ja: leuk. Rijdt fantastisch (voor een vouwfiets) en is heel degelijk gemaakt. Duur, maar het geld waard. Mocht ik kunnen herbeginnen, dan werd het er eentje met versnellingsnaaf, omdat de ketting veel te laag komt met een derailleur.

      Verwijderen
  5. Jan,

    Al eens gekeken naar de f4 lenzen? 70-200 f4 is een pak lichter dan f2.8, optisch net zo goed (maar natuurlijk geen f2.8)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb besloten dat de collectie objectieven uitgebreid genoeg is ;-) Zo'n objectieven neem ik toch niet mee op de fiets: te groot, te zwaar en te beperkt inzetbaar. De 18-200 is dan beter, ondanks de mindere beeldkwaliteit.

      Verwijderen