zaterdag 11 juli 2015

Ondertussen bij de zuiderburen

Ik merkte het vorig jaar: in Frankrijk zijn ze niet bij de pakken blijven zitten op fietsvlak. De achterstand wordt aan ijltempo goedgemaakt.

Nu is er weer een nieuwe fietsroute gecreëerd, La Francette, van maar liefst 600 km. Die leidt je van de omgeving van Caen (Normandië) dwars door het binnenland naar La Rochelle. Je kunt zelfs de gps-bestanden downloaden.

Deze komt zeker op mijn lijstje om nog te fietsen.

2 opmerkingen:

  1. Het gaat hard in Frankrijk met het niet-racefietsen. De burgemeester van Parijs wil can Parijs dé fietsstad van Europa maken, Velocity afgelopen keer in Nantes, en ook de langeafstandsroutes voor recreatie springen overal op. Mooi om te zien, hopelijk volgen andere landen dit voorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Frankrijk was vroeger een koploper op het vlak van verkeersONveiligheid (aantal verkeersslachtoffers) en heeft er al heel veel aan gedaan. Zoals ik al vaker vermeldde: het onderlinge begrip en respect tussen weggebruikers is iets waar we in België enkel van kunnen dromen. Mensen op de fiets krijgen is ook een logische stap in dit proces. Het heeft eigenlijk enkel voordelen. Of het echt zo beredeneerd is, weet ik niet, maar indien je mensen kunt aanmoedigen om recreatief te fietsen (korte of langere afstanden), leer je ze ook om voor functionele verplaatsingen de fiets te gebruiken. Parijs, Bordeaux, Nantes, ... voorbeelden legio van de nieuwe wind die daar waait. En ja: het tempo voor aanleg van fietsinfrastructuur ligt hoog!

    BeantwoordenVerwijderen