maandag 9 november 2015

Intermezzo: WOL velomobieltocht

De reeks over fietsreizen met de velomobiel wordt even onderbroken voor actueel nieuws.

WOL (West- en Oost-Vlaamse liggers) is de Oost- en West-Vlaamse 'chapter' van ligfietsers.be. Na de eerste officieuze velomobieltocht ter gelegenheid van de autoluwe zondag in Vlaanderen (20 september 2015) - op die tocht bleken toevallig enkel velomobielen op te dagen - was 8 november de dag dat WOL de eerste officiële velomobieltocht organiseerde.

Het startpunt: het atelier van Fietser.be, waar Brecht ons met koffie, thee en ontbijtkoeken onthaalde.
We vertrekken bij Fietser.be (foto: Birger Landuyt)
Op het programma stond eerst een kort ritje in de verkeerde richting, om een ligger ter wille te zijn: Anne volgt een opleiding fotografie en wil alle mogelijke fietsen op dezelfde locatie vereeuwigen. Wat kan er nu een betere gelegenheid zijn dan de start van een groep velomobielen?

Nadien - dat moet zowat rond 10u geweest zijn - vertrok het gezelschap voor een ritje van een kleine 50 km. De rit was uitgestippeld door ondergetekende, met de welkome assistentie van Ronny. Ik lag de voorbije week namelijk grotendeels in bed en in de zetel: ziek. Lastig om een rit uit te proberen zonder energie.

Enfin, gelukkig was ik tijdig op de been om present te zijn voor de eigenlijke toer.

Bij alle tochten in de streek is het duidelijk: in Vlaanderen is veel water. Langs het grootste deel van die rivieren en kanalen liggen jaagpaden, waar bijna nergens auto's op mogen. Dat zijn gedroomde velomobielwegen: (bijna) recht, geen kruispunten, breed en niet druk.
Deze keer was het niet anders: de Brugse Vaart,het afleidingskanaal van de Leie en het Lievekanaal maakten samen een ruim deel uit van de uitgestippelde route.

Eerste halte, langs de Brugse Vaart (tussen Merendree en Zomergem)

De hele bende op één foto
eWAW 40, E-Orca, Strada en Mango: best vertegenwoordigde modellen
Orca's hebben een grote klep (foto: Birger Landuyt)
Langs het afleidingskanaal
Net een terrasje gedaan
Dat heb je als je te dicht achter een andere velomobiel rijdt op modderwegen
Dit was zo'n modderweg (Waarschoot)
Frederik zijn WAW had er minder last van
Bijna thuis (foto: Birger Landuyt)
De rit verliep rimpelloos: geen lekken, niemand in het water beland, niet verkeerd gereden... Toen ik terug thuis was, had ik 62 km op de teller. Omdat de meesten met de velomobiel tot aan de start en terug naar huis reden, zullen er wel zijn die meer kilometers aflegden.

Voor wie zin heeft om eens mee te rijden: mijn bewogen gemiddelde over de hele rit bedroeg 23,9 km/u. Dat is een erg gezapig tempo. De kruissnelheid bedroeg 25 tot 27 km/u. 

De ritten worden aangekondigd op het forum ligfietsers.be. Deze keer was het dus 'WOL' (West- en Oost-Vlaamse Liggers) die organiseerde. Woensdag, 11 november, is het de beurt aan LIA (Ligfietsers uit de provincie Antwerpen) om hun afdeling op de kaart te zetten.

Ik kijk er al naar uit: 70 km karren van thuis tot aan Lier, dan de LIA-rit en dan weer 70 km huiswaarts. Ook dan zullen jaagpaden een groot deel van de route uitmaken. 

4 opmerkingen:

  1. De eerste editie was een succes. volgend jaar gaat deze zeker terug door.
    hopelijk met nog een paar extra modellen/velomobielen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik reed vanochtend op mijn bukfiets achter een oranje Orca in de stad Groningen. Als jouw lijst compleet is en de bestuurder uit Nederland komt, dan moet dat nr. 3 zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigenlijk zouden zulke dingen in de krant moeten komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou wel mogen, ja. In de praktijk moet je dan zelf de krant verwittigen, zodat ze een reporter sturen, als ze het boeiend genoeg vinden.

      Verwijderen