Een ander element erbij: in mijn voorraad ligt een nu ongebruikte 'Small Sun T013' koplamp.
Koplamp, ongeveer 6 cm breed en geen 3 cm hoog |
Waarom je een lamp zou kopen met 4000 of 5000 lumen, dat ontgaat me helemaal: zelfs met die 1200 lumen maakt de lamp zijn naam 'Small Sun' (kleine zon) helemaal waar. Maar toch laten mensen trots weten dat ze een nieuwe fietslamp kochten, met duizenden lumens.
Veel licht op een totaal onverlichte weg (Small Sun T013) |
De Small Sun kan dus nog nut hebben, als 'signaallicht', in extreem slechte omstandigheden zonder tegenliggers en als zoeklicht.
Nu is een Orca niet de makkelijkste fiets om zoiets mee te doen. Bij een Quest, Strada, Mango ... zijn de spiegels met een beugel en bout op de romp vastgeschroefd. De fabrikanten bieden als optie een steuntje om accessoires te monteren. In de praktijk zijn die accessoires meestal extra licht en soms een 'action cam' of compacte camera.
Niets van dat alles op de Orca: de romp is glad afgewerkt. Voor een keer is de prima afwerking van Flevobike een nadeel. Hoe maak je hier extra zaken op vast?
De hersenen gaan aan het werk. Wat is nodig?
- een felle lamp met afstandsbediening: check
- een steun voor die lamp: probleem
Small Sun op de Kobra |
Dat bleek geen goed idee. Een felle lamp achter je, daar zie je eerder minder door dan meer. Het concept was dus snel weer afgevoerd, maar het werkte wel degelijk om andere fietsers erop te wijzen dat ze me verblindden.
Met de installatie van de 'lichtvin' - die het overigens prima doet - is deze constructie niet meer mogelijk (het was toch niet goed).
De 'Small Sun' beschikt over een afstandsbediening. De kabel hiervoor werkt met 2,5 mm jack stekers. Dat blijkt de standaard te zijn voor bedrade flitsers (foto en video). Voor het experiment met de Small Sun op de lichtmast kocht ik toen voor pakweg 2 euro een verlengkabel, waardoor de lamp vanuit de cockpit bediend kan worden. Met een verlengsnoer van enkele meters, kan ik de lamp zowat overal op de fiets plaatsen. Er is wel een andere beperking: de lamp moet ook met een externe accu verbonden worden. Daarvoor is er geen verlengsnoer in huis.
Er zal dus nog wat denkwerk bij te pas komen: hoe monteer je extra verlichting op een Orca? Een voor de hand liggende oplossing: iets met zuignappen.
Daarvoor heb ik nog een voor een camera bedoelde steun.
69 mm zuignap: kracht zat |
Daarop moet dus een beugel komen, waar de lamp op geklemd kan worden. Dat moet ook lukken: de buis die diende als lichtmast lijkt me prima geschikt hiervoor.
Omdat de schroefdraad op een balhoofd zit, kan dit onder een variërende hoek gemonteerd worden.
En - Wim Schermers ervaringen indachtig - het geheel moet beveiligd worden, voor het geval de zuignap het niet houdt.
Wordt vervolgd...
Ik had ook precies zo'n zuignapstatiefje. Dat sneuvelde vrij snel door de trillingen. Heb nu deze http://mooigeelisnietlelijk.blogspot.nl/2015/07/een-gecko-met-een-pootje.html Een stuk steviger maar een reddingslijntje blijft nodig.
BeantwoordenVerwijderenTja, jij betaalde voor het merk Hama €20. Bij het alomgekende Dealextreme kostte het kleinood me iets meer dan € 3... Straks schrijf ik een vervolgpost.
BeantwoordenVerwijderenDie 20 euro was gezien de kwaliteit wel erg duur...
Verwijderen