vrijdag 10 februari 2017

Eneloop cellen: lange duurtest

In de E-Orca en op de Seiran 24 gebruik ik heel vaak een Garmin Oregon 450. Die is niet meer van de jongste, maar hij doet wat hij moet.
Een Oregon werkt op AA batterijen. Makkelijk te wisselen als ze leeg zijn. Bij de recentere Oregons kun je de batterijen opladen terwijl ze in het toestel zitten; met de 450-generatie lukt dat niet.

Als energiebron gebruik ik meestal een setje Sanyo Eneloop batterijen, soms aangevuld met een Xiami 16000 mAh powerbank.




Eneloops hebben enkele belangrijke eigenschappen:
  • lage zelfontlading (LSD of low selfdischarge), waardoor ze lang hun spanning behouden als je ze laat liggen. Conventionele NiMh cellen verliezen veel sneller hun lading.
  • lange levensduur: veel goedkopere oplaadbare NiMh cellen zijn binnen het jaar stuk of de capaciteit is zo verminderd dat ze niet meer bruikbaar zijn.
In december 2010 kocht ik via nkon (webshop) een setje van 8 Eneloops. Om ze in goede conditie te houden, werd toen ook een Maha Powerex MH-C9000 lader besteld. Dit is een gesofisticeerde batterijlader met functies voor het onderhoud van gebruikte accu's.

Maha lader, hier met accu's die voorbereid worden voor gebruik in draadloze (telefoon-)handsets
Onlangs, ruim zeven jaar na de aankoop, liet ik de lader de Eneloops analyseren. Het resultaat: na zoveel jaren bedraagt de capaciteit van elk van de 8 accu's ongeveer 1640 mAh, waar dat bij aankoop 2000 mAh was. Dat sluit mooi aan bij de gegevens van een test. Ze zijn dus zeker nog bruikbaar, maar de autonomie van de Oregon is verminderd, aangezien de resterende capaciteit van de accu's gedaald is.

Ergens in die periode, bij de aanschaf van de Alleweder A2, kwamen ook LSD-batterijtjes van Aldi in huis. Ze zijn veel goedkoper, maar zouden over dezelfde eigenschappen beschikken. Die kwamen in een batterypack terecht voor de verlichting. Een belangrijk verschil: dit was een gesloten pakket dat met een bij de aankoop van de A2 meegeleverde lader van energie voorzien werd. Of het nu aan de kwaliteit van die accu's ligt, aan de veel minder gesofisticeerde lader of aan een combinatie van beide factoren, die accu's zijn al lang naar de recyclage gegaan. Een aantal ervan vertoonde lekken in de behuizing en de onderlinge capaciteitsverschillen liepen heel erg op.

De Eneloops worden nog altijd zo goed als dagelijks gebruikt, terwijl de Aldi-varianten al jaren geleden afgedankt moesten worden. Goedkoop is duurkoop is nog maar eens waar gebleken.

9 opmerkingen:

  1. Mijn Garmin Oregon 400t ligt al jaren in de la te stoffen. Mijn ervaringen met dit apparaat zijn hoofdzakelijk negatief. Minuten wachten voor er een verbinding is met de satellieten, routes die regelmatig vastlopen en lange routes of tracks wil helemaal niet. In mijn Quest gebruik ik MotionX GPS met een powerbank en dat werkt voor mij echt veel beter dan de Garmin. Ook een veel betere schermkwaliteit. Op de roeifiets zou een Garmin handiger zijn, maar gezien mijn Garmin-complex gaat dat niet gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. MotionX GPS gebruik ik op mijn iPhone

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar Iphones en andere high tech telefoons zijn afschuwelijk duur....ik heb nu van werk net een Galaxy S7 gekregen omdat het schermpje van de S5 was gebroken. Let wel telefoons interesseren me weining : het zijn voor mij opgedrongen apparaten want men wil mij overal opdrachten kunnen geven, mails sturen en data doorgeven.

    Die dingen kosten iets van 600 euro. ( dus erg diefstal gevoelig ) Ik zou nooit van mijn leven zoiets kopen. Dan wel weer zijn ze nuttig als navigatie GPS, sportcomputer en camera in 1. Wellciht scheelt het gewicht als je al die apparaten los in je fiets hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kijk daar iets anders tegenaan: Ik heb zo'n goedkope Chinese Oneplus One (was ca 350 euro). Doet het al een aantal jaar geweldig. Het is mijn telefoon, camera, rekenmachine, zaklamp, email, skype, whatsapp, webbrowser en krant, weerbericht, muziekspeler, notitieblok, navigatie, klok, wekker en nog wat technische zaken. Kan 'm geen uur missen. De uitvinding van de eeuw!
      Ik zit nu in Taiwan en bellen via skype en whatsapp heeft me al vele tientallen euro's bespaart, dus hoezo duur?

      Verwijderen
    2. Ik 'kreeg' een S7 bij de verlenging van m'n abbonement. Ding direct verkocht en voor een fractie ervan een Motorola G4 play gekocht.

      Verwijderen
  4. Ja, Eneloops zijn fantastisch. Ik heb er hier ook een hele rits voor fotografie, zaklampen, etc. Ik heb ook een hele rits ander spul reeds in de recyclebak gekieperd, inclusief exemplaren die jaren later dan m'n eerste Eneloops zijn gekocht. Alleen de Eneloops die worden gestraft met wisseldienst in een Axa achterlicht hebben wat roestplekjes.

    De gekleurde zijn helemaal ideaal, dan kun je setjes makkelijk uit elkaar houden. Helaas heeft de Ocean set van nu niet zo veel verschillende kleurtjes.

    Overigens; via sk.nkon.nl is alles net wat goedkoper. Dan betaal je niet voor Google advertenties. Bedoeld voor mensen die het van mond tot mond (of blog tot brein) reclame hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gebruik ook al sinds jaar en dag Eneloops. En dan met name de witte 2000 mAh versie. Met de zwarte 2500 mAh Eneloops heb ik helaas bijzonder slechte ervaringen. Die kunnen sowieso maar 500 keer worden opgeladen, maar zelfs dat halen ze lang niet.
    Eneloops zijn goed te 'refreshen'. Als de capaciteit geladen onder de 1.4 Volt daalt, laad en ontlaad ik ze een aantal keren met 750 of 1000 mAh. Dan komen ze vaak weer rond 1.46 of 1.48 mAh uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "ontlaad ik ze een aantal keren met 750 of 1000 mAh. Dan komen ze vaak weer rond 1.46 of 1.48 mAh uit."

      Ofwel;
      "ontlaad ik ze een aantal keren met 750 of 1000 mA. Dan komen ze vaak weer rond 1.46 of 1.48 Volt uit."

      500 is ook al een enorm aantal, dat haalt bijna niemand.

      Verwijderen
    2. Daarvoor is die Maha Powerex lader subliem. Je kunt hem gebruiken voor meer dan enkel laden. Je kunt de accu's enkele laad- en ontlaadcycli laten doorlope, je kunt de laad- en ontlaadstroom per accu instellen, er zit een 'break-in' functie op, een refresh-functie... Nadeel is evident: je moet toch al een beetje weten waar je mee bezig bent. Je moet ook meer nadenken dan met een 'domme' lader, waar niets aan in te stellen valt. En met die refreshfunctie vertelt de lader meteen wat de capaciteit per accu is.

      Verwijderen