vrijdag 17 februari 2017

Interessant verlichtingsnieuws

Een aantal jaren geleden lanceerde Philips plots fietsverlichting. Lampen voor en achter, op accu of geschikt voor naafdynamo. De lampen kregen zowat overal overwegend gunstige beoordelingen en werden zelfs de maatstaf waarmee andere lampen vergeleken werden.

Eigenaardig genoeg zie je ze heel weinig. Aan een kant logisch, want de meeste fietsers lijken meer belang te hechten aan een zo laag mogelijke prijs, maar anderzijds zie je ook peperdure Supernova, SON en dergelijke.

Even plots stopte Philips de productie. Hier in huis zijn drie fietsen uitgerust met zo'n Philips dynamokoplamp, waaronder mijn Trek toerfiets. De gebruikers zijn er allemaal tevreden over.


Twee van die fietsen beschikken ook over een Philips Lumiring achterlicht. Ook dat is echt goed: niet verblindend - geen puntbron (één felle led) - en met een groot verlicht oppervlak.


Nu heeft Spanninga het concept overgenomen.

De lampen zijn hertekend, maar gebruiken dezelfde techniek en naar ik aanneem dezelfde optiek. Vermoedelijk zijn ze wat vereenvoudigd, want de prijzen zijn lager geworden. Dat is prima nieuws, aannemend dat de betrouwbaarheid gelijk blijft.
Spanninga Elips (foto: Spanninga)
Ook nu weer kun je kiezen voor accu of naafdynamo als energiebron en heb je enkele verschillende lichtsterkten. 
Spanninga Axendo 60 accuversie (foto: Spanninga)
Spanninga Axendo 80 dynamo-uitvoering (foto: Spanninga)
Nieuw is dat ook een lichtsensor mogelijk is, die schakelt tussen 'dagrijlichten' of twee Rebel leds.

De accuversies zijn bedoeld om op het stuur te bevestigen, terwijl de dynamoversies op de kroonplaat of de balhoofdbuis geschroefd worden. Ook bij Philips was dat zo.

Leuk nieuws voor velonauten: er is een 80 lux versie, specifiek voor e-bikes. Dat betekent dat je die kunt gebruiken met een 12V accu, zoals in de meeste velomobielen gangbaar is. Alleen lijken de lampen nog niet leverbaar, terwijl ze voor januari aangekondigd waren.

2 opmerkingen:

  1. Goed gespot! Ben zelf ook erg blij met Philips dynamolamp, al ben ik steeds aan het klooien met klemstekkertjes in de kabel. Moet toch eens gaan solderen..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt! Ik gebruik al jaren het lumiring achterlicht en wou al langer een philips koplamp; even wachten tot de 80 lux versie leverbaar is.

    BeantwoordenVerwijderen