zaterdag 9 oktober 2010

spatborden: het vervolg

Voor creatieve drang is een uitlaatklep nodig en wie met een ongewoon voertuig verkiest te rijden, moet zelf met oplossingen komen aandraven. Dus: spatborden - het vervolg.
Nadat ik de binnenkant ervan afschermde (daarover kun je hier lezen), kwam nu de bevestiging aan de beurt. De steunen bewezen al onvoldoende te zijn, dus iss een bijkomende bevestiging aangewezen.

Recept

Men neme een stuk metaal (in casu een transportbeveiliging van een wasmachine)

basismateriaal
Men hale daaruit de nodige onderdelen, met behulp van een slijpschijf, na bepaald te hebben welke afmetingen het meest aangewezen zijn. Dat moet een (geschatte) combinatie zijn van voldoende stevigheid en minimaal gewicht: met andere woorden een optimum zoeken.

stroken slijpen
het ruwe resultaat
Men bewerke de onderdelen tot ze de gewenste vorm aangenomen hebben. Een slijpsteen is handig gereedschap daarvoor.

bijslijpen van de stroken
De nodige gaten dienen voorzien te worden om de beugels te kunnen bevestigen.

voorste drager
Waar nodig buige men de beugels.

achterste drager
En ziehier het resultaat: het linkerspatbord zit muurvast. De nieuwe steunen zijn aangeduid op de foto.

linkerspatbord bevestigd
Geen trillingen meer en hopelijk is de originele steun nu minder belast. Dat zou moeten: waar er eerst één drager was, zijn er nu maar liefst drie ! Een eerste zichtbaar verschil is dat er geen beweging meer zit in de uiteinden van het spatbord.
Nadelen: alweer extra gewicht (maar niet veel) en de aluminium plaat versterkt de rolgeluiden. Als bevestigingspunten nam ik de bout van de kopstanglager (onderaan aan de achterste drager) en een bout waarmee de remklauw vastzit.
Wat af te wachten valt:
  • is het gebruikte staal sterk genoeg ?
  • wat met roestvorming ?
Indien de steunen hun werk goed doen, haal ik ze er weer af om ze van een roestwerende laag te voorzien.
Het rechterspatbord zit er nog niet op: een eerste poging tot levering van de bovenste steun door Gforce blijkt gesaboteerd door de postdiensten. Ik wacht op de tweede verzending. Mocht die te lang uitblijven, dan maak ik er zelf maar één.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten