maandag 7 juli 2014

Stand van zaken

Een hele week zonder internetverbinding... Er was dus geen mogelijkheid om een dagelijks overzicht te geven, maar vandaag ben ik aangekomen. Hier is wel internet, dus volgt het relaas in de komende dagen.

Laten we beginnen met het recentste:


908 km afgelegd.
Was het te doen? Ja, anders was ik hier niet...
Was het lastig? Zeker. Het stuk vanaf de baai van de Somme tot Mont Saint-Michel was behoorlijk pittig. De hellingsgraad was niet aangeduid, maar op meerdere plaatsen bedroeg die zeker 25%. Met een volgeladen Orca en daarachter een propvolle Cyclone kan dat tellen!
Het daggemiddelde bedraagt 130 km, maar de realiteit wijkt daar sterk van af. Gisteren, bijvoorbeeld, legde ik maar liefst 188 km af. Vandaag daarentegen bleef het beperkt tot 64 km.

Het weer varieerde van behoorlijk warm, onder een staalblauwe hemel, tot donker, grijs en water dat met bakken uit de lucht kwam.

Pannes: op dag 3 op nog geen vijf kilometer twee lekke banden... Eén keer sneed een scherpe steen door de wang van een Tryker - uiteraard de moeilijkste: de achterband - en even later ontplofte (je mag dat letterlijk nemen) de linker voorband.


Voor de rest verliep de reis - op technisch vlak - voortreffelijk. Geen idee van de consequenties voor de eigen conditie (ik ben allicht vermagerd). Het enige is dat de rechter achillespees opspeelt, maar dat is een oud zeer. Ik denk er daarom aan om voor de weg terug - die langer wordt, want via een andere route  - de reistijd wat aan te passen om zo de dagafstanden in te korten.

De rest volgt, zoals gezegd, de komende dagen.

As afsluiter een sfeerbeeld, vanop de camping in Fécamp (dag 3).10 opmerkingen:

 1. Hallo Jan, veel plezier met je mooie rit. Wens je behouden reis, minder lekke banden en goede vakantie. Kijk al uit naar je volgende verslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geniet van je vakantie Jan! Mooie sfeerplaat.........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 25% hellinggraad? kan ik moeilijk geloven Jan.
  daar geraak je nooit op met een VM en zeker niet volgeladen met aanhanger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Enig idee wat de oorzaak is van je klapband? Kan het zijn dat de druk te veel is opgelopen doordat de band stilstond in de volle zon? Ik heb vorig jaar met mijn Greenmachine met carbon composiet wielen en F-Lites een aantal keren een klapband gehad. Dit had o.a. te maken met opwarming door de zon, maar ik vermoed dat deze velgen niet goed waren. Ik heb van Flevobike nieuwe glasvezel composiet wielen gekregen en daarna het probleem niet meer gehad.
  Een fijne tocht zonder panne!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed wel dat de zon ermee te maken had... en wrijvingshitte misschien. Ik stond niet stil, maar dat wiel kreeg wel de meeste zon te verduren. Zwarte banden op zwarte velgen onder een fel brandende zon, daardoor zou de druk te hoog opgelopen kunnen zijn. Paul (weg-op-wielen) heeft hetzelfde meegemaakt, maar dan wel bij stilstand. Wel gek: aan de Tryker viel niets te zin, maar die binnenband... Komt nog wel in het verslag van dag 3.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat de verslapping van het rubber als gevolg van de temperatuur meer doet dan de drukstijging in de band.

   Verwijderen
 5. Beste Jan, gefeliciteerd met het behalen van de heenreis! Een lekke band beschouw ik niet als pech, dat hoort erbij. Gelukkig dat verder technisch goed is verlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 25% geloof ik ook niet , wij hadden in duitsland vorig jaar 15% hellingen en daar werd het al eruit en duwen voor mij , mede door het feit dat mn kleinste versnelling niet bereikbaar was maar de andere velo,s hadden het ook moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 25% kan wel hoor, ik kom ze hier in de eifel geregeld tegen(en wel gekker ook) maar ik heb mijn tandwielen ervoor aan gepast, ik rij met 24 voor 36 achter en dan kom je zonder al te veel moeite boven

  BeantwoordenVerwijderen