maandag 2 maart 2015

Mag dat wel?

Het is een traditie ten huize Goddemaer: de eerste zondag van de maand trek ik aan het kortste eind en sta ik voor dag en dauw op om naar de bakker te trekken. Een ware heldentocht door een verlaten gemeente, onmenselijk vroeg (voor 8u), een eind fietsen om koffiekoeken.Jawel: in Vlaanderen is het een gewoonte om op zondag koffiekoeken te smullen voor ontbijt. Aangezien de jeugd het niet ziet zitten om op zo'n ongoddelijk uur uit het bed te komen, is mij die rol toegewezen.Tradities moeten in ere gehouden worden. Trouwens: de nodige fondsen hiervoor komen toch van mijn rekening.

Gisteren was het dus weer zover: 1 maart is alweer de eerste zondag van de maand.

8u op zondag is duidelijk vroeg en niet enkel voor mijn lieverds. De straten zijn verlaten, geen kat te zien, op wat vroege hondenuitlaters na. De E-Orca zoemt en rommelt over de met betonklinkers aangelegde straten, afgewisseld met pokdalig asfalt, tot ik bijna vier kilometer verder bij de bakker arriveer.
Daar is het duidelijk dat er toch nog vroege vogels zijn, want het is wel even aanschuiven.

De buit wordt in het bagagenet van de Orca gestouwd en ik kan de weg in omgekeerde richting aanvatten. Het laatste eind, tot bijna thuis, gaat over een racebaan: glad asfalt, amper verkeer en de weg (zonder markeringen) is breed genoeg om er minstens drie rijvakken van te maken. Ik heb de wind mee en ondertussen ben ik goed opgewarmd, dus kan het tempo flink omhoog.

Na mijn ontbijt (lekker verse koffie en dampende koffiekoeken) komen de nazaten met slaapoogjes kijken wat er te smikkelen valt. Ik laat vallen dat ik mijn record op vlakke weg benaderd heb, maar dat 56 deze keer de top was: een slome zondagse automobilist verhinderde me om nog sneller te gaan. De trapfrequentie met de Orca bij die snelheden gaat, naar mijn gevoel, naar de 200; die is hier duidelijk niet op gemaakt en ik ook niet. +50, dat zijn pieken en niet iets om vol te houden. Daarvoor had ik een andere velomobiel moeten kiezen.

Zoonlief is duidelijk al wakkerder dan hij eruit ziet, want hij vraagt fijntjes of je je met de fiets ook niet aan de snelheidsgrenzen moet houden. Euh, ja, wel...
Gelukkig is een Orca hier niet voor gemaakt, want anders zou ik wel eens een bekeuring voor  overdreven snelheid aan mijn broek kunnen hebben.

14 opmerkingen:

 1. Dag Jan,

  Mooi verhaal.

  Even iets heel anders, voor mensen die kleurenblind zijn is jouw weblog erg lastig te volgen. Ik selecteer altijd jouw verhaal maar even zodat ik het beter kan zien.

  Ik mag altijd graag jouw verhalen lezen en mocht je ooit je weblog aan gaan passen zou een ander kleurgebruik erg prettig zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het vreemde is dat de opmerkingen wel weer prima te lezen zijn, zie ik nu. Maar jouw zit een soort laag overheen. Tenminste bij mij en ik gebruik Chrome

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Excuses: de achtergrondkleur was in dit bericht net wat anders. Ik paste die net weer aan. Is het wat minder slecht zo?

   Verwijderen
  2. Dag Jan,

   Nu is het beter leesbaar.

   Bedankt

   Verwijderen
 3. Ja de tekst lijkt nu lichtgrijs gearceerd. Ik heb laatst ook al eens aangegeven dat het contrast moeilijk voor mij is maar op Jan zijn oproep of meer mensen dat vonden kwam geen reactie dus heeft hij het niet aangepast. Vooral op een kleiner scherm (iPad, smartphone) erg moeilijk leesbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Belle, deze keer was het inderdaad onbedoeld fout gelopen. Dat is nu aangepast.
   Heb je de mobiele versie al getest op je tablet of smartphone? Daar werk ik met witte letters.

   Verwijderen
  2. Nee dat zie ik helaas niet. Ik open de berichten vanuit de Feedly reader. Maar misschien kan ik me abonneren op de mobiele versie, ik ga dat eens even uittesten.

   Verwijderen
  3. Ik heb je site geopend op de iPad mini in Dafari maar kan geen knop vinden om om te schakelen naar mobiele weergave. Heeft die weergave een apart webadres?

   Verwijderen
  4. Belle, ik moet het eens bekijken. Ik laat het weten zodra ik het zelf weet ;-)

   Verwijderen
 4. Hallo Jan,

  Hoe is dat in Belgie? In Nederland is het volgens mij zo dat een voertuig dat verplicht is een gecalibreerde snelheidsmeter aan boord te hebben zich aan de snelheidsregels moet houden. Een fiets heeft die verplichting niet, en kan je dus moeilijk vaststellen of je 50 of 55 km/u rijd, dus kan je in principe enkel bekeurd worden voor gevaarlijk gedrag. Lijkt me lastig hard te maken voor de heren wetshandhavers?
  P.S. Ik heb geen moeite met het lezen van je tekst, maar een aanpassing is vlug gebeurd, heb ik ook onlangs gedaan na een paar opmerkingen dat ook vooral op iPad het lettertype moeilijk te lezen was. Na aanpassing naar een ander lettertype zijn er geen klachten meer binnengekomen.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Adri,
   het is me niet helemaal duidelijk. Ik neem aan dat ze je met één of ander kapstokartikel kunnen stoppen, wegens gevaarlijk rijden of onaangepaste snelheid of zo. Dat is natuurlijk erg subjectief en in de omstandigheden zoals zondagmorgen erg onwaarschijnlijk.

   Verwijderen
 5. De foto van de koffiekoeken was zeer duidelijk. Voor de niet-Belgen: op zondag wordt hier van de man des huizes verwacht dat hij zich voor dag en dauw naar de bakker begeeft voor koffiekoeken en vers brood. Op dat moment bestaat de emancipatie volgens Ingrid niet meer. Zo ver als Jan hoef ik er hier niet voor te fietsen. 3 bakkers binnen 500 meter. Denk dat Adri daar af en toe wel iets voor over zou hebben. Anderzijds denk ik dat Adri daar ook wel iets op gevonden heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt Gert, dat heet een diepvriezer..........We hebben niet eens een bakker in het dorp, alle brood komt bij de supermarkt vandaan......Maar je hebt gelijk, de foto van de verse koffiekoeken laat het water me in de mond komen!

   Verwijderen
  2. Meestal komen ze hier ook uit de diepvriezer. Da's minder ver, maar dan heb ik ook weer niet de mogelijkheid tot recordpogingen onderweg. Helaas: uit de diepvriezer is niet hetzelfde als ovenvers.
   @Gert: er zijn ook bakkers op de helft van die afstand, maar daar zijn het voorgebakken producten. Dan kan ik ze evengoed uit mijn eigen diepvriezer halen en in de oven stoppen.

   Verwijderen