zondag 16 augustus 2015

BBQ-tocht Gentse Liggers


Dit is een traditie van decennia her: op 15 augustus wordt een tocht langs de waterkant gereden, waarna een barbecue volgt. De start en aankomst vindt (bijna) altijd plaats in Hamme, Wouter van 2wielen.

Dat betekent dat er, zoals meestal, een groot deel van de deelnemers uit of langs het Gentse komt. Dan wordt in groep tot aan het startpunt gereden.


Op weg naar het startpunt

Ter plaatse is het telkens een gezellig weerzien. Mensen die je via het forum hoort, maar voor de rest soms slechts één of twee keer per jaar ziet, rijden samen die rit.

Er zit ook een duidelijke evolutie in. Zoals Wouter het stelde: jaren geleden reden veel tweewielige ligfietsen mee, waarvan een deel eigenbouw. Geleidelijk aan lijken ligfietsers meer te (kunnen) investeren, want het aandeel velomobielen groeit gestaag. Het aangekondigde natte weer kan daar ook wel voor iets tussen zitten.Bij de aankomst was er één dissonant. En wat voor een: onze voorzitter zou er niet bij zijn. Op weg naar de tocht heeft hij een aanrijding gehad. Zijn mooie Quest is tot schroot herleid. Gelukkig zijn de lichamelijke gevolgen heel erg beperkt, maar mentaal is het toch een flinke klap.

Nu ja: de tocht is voorbereid, de rest is er en de track is beschikbaar.

De tocht loopt telkens langs waterlopen: de Durme, de Dender, de Schelde, ... Dat betekent slingeren over dijken, met water aan de ene kant en vaak niets anders dan natuur aan de andere zijde. Met tien ligfietsers vorm je toch een behoorlijke sliert op die jaagpaden.Nog een belangrijk element deze keer: de hele Gentse Orcavloot is aanwezig. Dat is ook leuk om te zien. De bezitters zijn (Orca's van links naar rechts): Ronny, Paul en ondergetekende.
Daarnaast is er nog een bijzondere ligfiets aanwezig: Filip, van FiShbikes, heeft een unieke fiets geprepareerd.
Helemaal Carbon, met Rohloff en Son
Verder laat ik de beelden spreken.

Paul leidt de meute
Dendermonde: even wat harder
Kastel: wegomlegging met minder goede ondergrond
Een stukje onverhard
Sint-Amands: zoveel velomobielen kunnen op één parkeerplaats
De velomobielvloot van de deelnemers
Bijna terug: nog een laatste hindernis
Temse: poseren bij wat overblijft van de scheepswerven van weleer
1 opmerking: