zondag 12 juni 2016

Water

Dat de voorbije weken nogal nat water, weet iedereen ondertussen wel. De voorbije week passeerden beelden van net niet zinkende velomobielen de revue.

Foto: Kees van de Wetering
Ook aan tal van andere zaken was te zien dat er meer neerslag dan anders viel. De kalme rivier waarlangs ik heen en weer rij naar het werk, was zowat een modderstroom geworden. Het jaagpad bleef wel droog.

De Schelde in Zevergem
De komende week valt nog meer water. Gelukkig merk je daar vanuit een velomobiel meestal amper wat van.

9 opmerkingen:

 1. Zonder auto- of vliegreizen kun je wat bijdragen het niet nóg natter te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk je, Mick, dat zonder auto's en vliegreizen het klimaat niet zou veranderen ?

   Op de plaats waar nu London ligt was al eens een hete savanne en een ijskap van 1,5 km dik.....de zuidpool was ooit een tropische plaats ( toen het welliswaar aan andere continenten vastzat ) En er waren toen geen mensen die dat veroorzaakten.

   Het is een politiek middel te voorkomen dat opkomende landen een kans krijgen het welvarende westen voorbij te streven.

   Verwijderen
  2. Laatst schreef je nog dat de opwarming iets te maken zou kunnen hebben met de afstand van de aarde tot de zon. Sorry maar zulke mensen kan ik niet serieus nemen. Gelukkig rijden de treinen wel op groene stroom.

   Verwijderen
 2. Quezzzt, het is gezien al het wetenschappelijke bewijs niet minder dan absurd om te ontkennen dat onze menselijk uitstoot van CO2 een significante opwarming van de aarde veroorzaakt. Er zijn veel effectievere methoden om opkomende landen af te remmen, mocht iemand dat zou willen. Ik vraag me af of het niet eerder omgekeerd werkt: juist de rijke multinational hebben nogal wat moeite met verduurzamen. Het is een serieus probleem, laten we het ajb niet ontkennen op basis van een onderbuikgevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ontken niet dat het klimaat varanderd....ik ontken dat het niet zou gebeuren als er geen mensen zouden zijn.

   Milieu fanatiekelingen vergeten dat het wereldklimaat altijd schommelingen heeft gekend.

   Desalniettemin ben ik wel tegen het uitstoten van gifstoffen, wat van een andere orde is dan broeikasgassen.

   Verwijderen
  2. Klopt niet, het klimaat veranderT...

   Verwijderen
  3. Eén: het klimaat verandert voortdurend. Dat zal niemand ontkennen.
   Twee: het is al lang een uitgemaakte zaak dat de mens die verandering beïnvloedt en dat op een zeer negatieve manier. Hoe je daar tegenover staat, is weer een andere zaak. Ik hou zelf niet van het defaitisme zoals in 'daar kunnen we niets aan doen'. Mijn mening is dat we daarin onze verantwoordelijkheid moeten nemen,omdat er na ons nog mensen komen. Zij erven de gevolgen van ons gedrag. Dat is mee een reden waarom ik woon-werk verplaatsingen met de Orca doe en niet met een auto (die ik al drie jaar niet meer heb). En natuurlijk vraagt de productie van een velomobiel ook energie en natuurlijk vervuilt die productie ook, maar veel minder dan de productie van een auto. Die laatste blijft dan nog gassen uitstoten gedurende zijn hele bestaan.
   Wat Quezzzt hier verkondigt, valt voor mij onder de 'x-files'. Jammer genoeg wordt die stelling 'wij hebben er geen invloed op' vaak gebruikt om vooral voort te blijven doen zoals voorheen.

   Verwijderen
 3. Niemand ontkent dat het klimaat ook zonder de mens verandert. CO2 is inderdaad niet giftig maar de uitstoot van CO2 bedreigt via opwarming mens en dier. Dit zijn enkel feiten. Van gifstoffen hou ik overigens ook niet - wie wel ?- maar het is makkelijk te zeggen dat je er tegen bent. Ik vraag me af hoeveel 'gif' bijvoorbeeld bij de productie van wieg tot graf van een Quest vrijkomt. Laten we ajb voorzichtig zijn met de aarde, medemens en dier, en dat begint met niet zomaar dingen te roepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens René maar ik merk van dat bewustzijn weinig tot niets tot ontkenning van het probleem bij de NVHPV.
   Ik schijn een clubblad te moeten blijven ontvangen waarvan ik 90% van de verhalen al op het internet (blogs o.a.) gelezen heb, advertenties blijven onveranderd. Per mail versturen blijkt een te moeizame muisklik op te leveren. Als het niet aan het Velodrome Amsterdam lag zou er weer heerlijk onbetaald met de auto op het parkeerveld worden gebuldoserd, devilsraces achter motoren worden georganiseerd enz., enz...

   Verwijderen