woensdag 6 juli 2011

Franse fietspaden

Of specifieker: Bretoense. Eigenlijk is het een zeilvakantie, maar ook voor fietsen is er tijd en gelegenheid.
Lokatie: Arzon, Morbihan, Bretagne


Mijn uitvalsbasis is de camping Le Tindio

camping Golfe de Morbihan weergeven op een grotere kaart

De laatste jaren heeft de streek een mooie ontwikkeling doorgemaakt op fietsvlak en die gaat nog steeds door. In het bureau van de toeristische dienst kun je een kaart met de fietsroutes van het schiereiland afhalen. De fietswegen zijn grotendeels compleet gescheiden van de autowegen. Jammer genoeg gebeurt dat nog steeds op zijn Frans: de ondergrond is meestal grint en de bewegwijzering laat nogal te wensen over. De kaart - die ook al niet echt precies is - heb je geregeld nodig ! Het is dus eigenlijk gewoon een andere benadering, toegespitst op recreatief fietsen. Het hele schiereiland leeft dan ook van het toerisme en dan is dit een logische keuze.

Toch is het leuk fietsen.

Trikes blijken hier ook zo goed als onbekend te zijn, net als ligfietsen in het algemeen. Telkens indien ik ergens stop waar volk is, krijg ik er vragen over. Mensen zijn geïntrigeerd door die "machine". Aangezien Frankrijk de fiets nog maar lijkt te ontdekken, is dat eigenlijk maar normaal ook.

De trike doet het ondertussen picobello, net als de nieuwe Radical zijtassen. Hoe meer ze geladen zijn, hoe beter. Enkel de achterste riem, die over de bagagedrager hangt, heeft de neiging om te lossen, waardoor de achterkant van de tassen zakt. Nu ja: een keer ik dat gemerkt had, was het makkelijk opgelost. Gelukkig ook dat de Perfect Moirees erop liggen: een beetje vering is hier wel gewenst op het grint en het opgelapte asfalt. En voor de rest is het dolle pret: klimmen en dalen, duwen en uitbollen, met de wind mee en dan weer tegen,...

Vandaag ging het nog even heen en weer naar de Atlantische kust in Saint-Gildas de Rhuys en van daar tot aan Grand Mont: een herkenningspunt voor de vele zeilers.


Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de hele baai van Quiberon. In de verte, links van het achterlicht van de trike, zie je Petit Mont: de ingang van de kunstmatig aangelegde haven van Crouesty en verder ligt dan de ingang van de Golfe de Morbihan en het schiereiland Quiberon. Aan het begin daarvan vind je het wereldbekende Carnac, met de vele menhirs. Overal waar je fietst vind je die menhirs, cairns en hunebedden. Boeiende omgeving !

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi weer, bergen en bagage: Ideaal voor de trike. Mocht je ooit bij een Campingbaas willen staan die Nederlands verstaat en alles van fietsen leuk vindt: Raviere.com.
  Van mijn ex-chef waar ik de Alleweder van heb.

  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nederlands hoeft niet hoor: als goeie Belg spreek ik beide (grote) landstalen ;-) Een ander adres, een andere streek, dat is dan weer welkom.

  BeantwoordenVerwijderen