maandag 8 augustus 2011

veiligheid

Neen, niet die van mij, maar van andere weggebruikers. Die vraag stelde ik me na een bijna-aanrijding onlangs.

Het ging zo: ik had een afspraak aan de andere kant van Gent. Ergens onderweg was ik net voorbij een kruispunt, dus snel reed ik nog niet,  toen een fietser van een oprit kwam gereden. Die dwarste zonder kijken de baan . Tijd om te toeteren was er niet meer, dus ging ik volop in de remmen, zetten mijn keel open en net aan de achteras van de fiets stond ik stil. De man keek ostentatief de andere kant op. Struisvogelpolitiek op zijn mannetjes: zand om de kop in te steken was er niet, dus indien ik de andere kant opkijk, is er niets. Zoiets.

Ik heb maar even naast hem gehangen en gevraagd of hij me niet gezien had. Hardnekkig bleef de man naar rechts kijken (gelukkig was de weg voor hem vrij). Duidelijk, toch ? Tot ik wat aandrong, wat dichter bij hem reed: "of hij me niet gezien had en dat excuses wel aan de orde waren". Toen kon hij me niet meer negeren en knorde "sorry". Ik weet het: agressief van mij, maar ik was echt geschrokken.

Tot daar aan toe, maar dit vraag ik me af: indien je met pakweg 100 kg velomobiel en bestuurder dwars op een onbedachtzame fietser knalt, wat zullen de gevolgen zijn voor beide partijen ? De FAW, met het aluminium, de grotere massa en de centrale kokerbalk, zal er vermoedelijk behoorlijk uit komen, maar die fietser ? Ik wil het echt niet meemaken. Wat doe je eraan ? Een over betonklinkers dokkerende kist zal wel genoeg lawaai maken en hij is ook groot genoeg en felgekleurd. Een verstrooide fietser of voetganger kun je echt niet voorzien.

Het is in elk geval een duidelijke aanwijzing dat remmen nooit goed genoeg kunnen zijn !

Je zou kunnen zeggen: alle velomobielen van de baan, want ze vormen een gevaar. Neen hoor: fietsers die er hun gedachten niet bij houden, die zijn het gevaar.

1 opmerking:

  1. eeuwige reiziger9 augustus 2011 om 01:22

    'Ikke en de rest kan stikke"... Achter het stuur, op de (brom)fiets, 't maakt niets uit, want niet het vervoermiddel maar de mentaliteit bij veel mensen uit zich in hun rijgedrag. Flink wat maanden geleden heb ik eens minder geluk gehad: een bromfietser knalde frontaal tegen de neus van m'n Versatile. Door de impact lag hij op de grond. Hij krabbelde onmiddellijk recht, startte zijn motor en reed weg. Geen excuses, geen "heb je schade?"... Niets van dat alles. Blijkbaar typeert dit veel weggebruikers; 'als ik er maar geen verantwoording moet afleggen'. Ook die fietser is in hetzelfde bedje ziek. Misschien klinkt het wat bitter, maar het is wel kenmerkend voor onze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen