dinsdag 30 augustus 2011

cynisch

"The potential of the Dutch market is awesome. If only the Dutch were more scared of cycling."

Dit is een citaat van een commercieel verantwoordelijke bij Nutcase, dixit Copenhagenize.

Waarover gaat het ? Enerzijds zouden mensen moeten aangezet worden tot het dragen van een fietshelm, maar anderzijds doet het promoten hiervan fietsen veel gevaarlijker lijken dan het is. En dan de essentie: fietshelmen zijn in de meeste gevallen niet eens veilig ! Misschien veiliger dan geen helm, maar ook dat is niet zeker.
"Jamaar, ze voldoen toch aan de Europese norm ?". Jawel, hopelijk wel (Nutcase blijkbaar niet, volgens een artikel op Copenhagenize). Alleen: die norm is niet correct, want die kijkt enkel naar een impact op de bovenkant van de helm. Niet op de voorkant, achterkant, zijkanten, ... Ook niet naar bescherming tegen letsels veroorzaakt door torsie (verdraaiing). Het lijkt me redelijk om aan te nemen dat dit nu net de meest voorkomende gevallen zijn.

Conclusie: helmfabrikanten zijn meestal niet echt geïnteresseerd in de veiligheid van fietsers, maar in verkoopsaantallen en winst. Niets nieuws, maar wel om in gedachten te houden.

Een Zweeds idee lijkt dan weer wel te werken, maar is moeilijk verkoopbaar.

De essentie van het artikel: stelling 1 die het promoten van helmen gebruikt is "fietsen is gevaarlijk, dus draag een helm". Op zich is dat niet fout natuurlijk, maar het is niet zo simpel als dat. Fietsen is niet gevaarlijk. Duelleren is gevaarlijk (en dat mag niet), want je hebt één kans op twee dat je het er niet levend van af brengt. Al bij al lijkt het risico bij fietsen me toch binnen aanvaardbaarder normen te liggen. Hoewel: in België heb je blijkbaar meer kans om op de fiets bij een ongeval betrokken te raken dan in de auto. De vraag daarbij is: ligt dat aan de fiets of aan de infrastructuur ?
Stelling 2 is dat het dragen van een helm de veiligheid verhoogt: wie een helm draagt, is beschermd. Het is precies dat wat in de Deense test onderuit gehaald wordt: de huidige fietshelmen zijn niet veilig! Behalve in bepaalde gevallen.

Anderzijds lijkt het dragen van een helm me toch veiliger dan het niet dragen ervan. Onder het credo "baat het niet, dan schaadt het niet", heb ik me voorgenomen om in de eFAW een helm te dragen. De volgende stap is een geschikte helm uitzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten