vrijdag 28 oktober 2011

broodje aap of realiteit ?

Het volgende verhaal kwam me onlangs ter ore. Zoals met veel van dergelijke wedervarens klinkt het volstrekt aanvaardbaar en dat maakt het zo moeilijk te verifiëren, maar het is toch wel leuk (niet voor het slachtoffer).

Persoon X, laten we hem Pieter noemen, heeft gedaan met werken en wil zijn fiets nemen, die hij ergens in het stadscentrum vastgelegd heeft. Wat raad je: de fiets is in geen velden of wegen te bekennen. Na de standaardreacties (twijfel, heb ik hem wel hier gezet, nog even een straat verder kijken) komt het begrip: de fiets is onmiskenbaar gestolen. Pieter stapt naar het dichtstbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen hiervan. "Aangifte, van een fietsdiefstal ? Daar beginnen we niet aan, meneer, want zo kunnen we bezig blijven. Steel er maar een andere." En neen, ook na aandringen kan geen aangifte gebeuren.

Pieter, die geen student is en stelen niet geoorloofd vindt, haalt dan maar een andere fiets en zorgt ervoor dat die zeker goed vast staat.

Enkele weken later merkt hij zijn gestolen fiets, goed vastgezet, in hetzelfde stadscentrum. Dus neemt hij zijn mobieltje en belt de politie: "meneer, ik heb mijn gestolen fiets teruggevonden, maar hij staat op slot. Kunnen jullie iemand sturen om te getuigen dat dit wel degelijk mijn fiets is en dat ik het slot open mag breken ?"

"Meneer, heeft u aangifte gedaan van die diefstal ?"
"Heu, dat wilde ik wel, maar uw collega's weigerden dit."
"Het spijt me meneer, zonder aangifte kunnen we u niet verder helpen."...

Welkom in Absurdistan

7 opmerkingen:

 1. En dan wil de politie ook nog serieus genomen worden..........!

  Ik geloof meteen dat dit echt gebeurd is. De werkelijkheid is vaak zeer absurd.

  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als dit echt gebeurd is, moet het slachtoffer klacht indienen bij de verantwoordelijke voor de politiedienst.
  In Gent is dat bijvoorbeeld burgemeester Termont.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als dit in Nederland was gebeurd zou ik er niet gek van op kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dries, vandaar de titel: de persoon die me dit vertelde wist ook niet meer waar het vandaan kwam. Niet te verifiëren dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En toch is het waar. In mijn studententijd in Gent ooit ook eens een fiets gestolen gehad. Aangifte proberen doen bij de politie en het antwoord krijgen: daar houden we ons niet mee bezig steel maar een andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kafka was toch ontegenzeglijk geen Vlaming?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Johnny: mijn dochter vertelde me van een vriend die onlangs net hetzelfde antwoord kreeg. Hij heeft dan maar voor de deur van het politiekantoor een andere fiets genomen. Ik vind dat je er dan maar eentje van de politie zelf moet nemen, maar daar zal oom agent wel niet mee akkoord gaan ?

  BeantwoordenVerwijderen