woensdag 20 februari 2013

Aanpassen Valenteyn Kobra

Fase 1 van de aanpassingen aan de Kobra is aangevat: het verstelbaar maken van de trapboom.

Dat is niet evident: bij de Kobra is de bracket asymmetrisch bevestigd. Om de kettinglijn te verbeteren, veronderstel ik, en om de stuuruitslag niet teveel te beperken (nu al maar 15°). Je kunt dus niet zomaar het uiteinde van de trapboom afslijpen en er een andere op zetten, zoals mijn eerste idee was.
Dat zou kunnen, maar dan heb je een fiets om enkel nog rechtdoor te rijden...


Ik heb absoluut geen verstand van en apparatuur voor lassen (in dit geval van een stalen frame), dus stak ik het ding binnen bij Fietser. Zij hebben connecties om dit klusje te klaren.

Daarna wordt het hele frame in een leuk kleurtje gespoten. Dat doe ik zelf wel, ofwel met een verfspuit en de compressor ofwel met spuitbussen.

Het probleem met de onmogelijke achterrem (te kort, waardoor die tegen de band sleepte) is opgelost door een rem met langere armen aan te kopen. Soms moet je het niet te ver zoeken en voor € 25 was dit een no-brainer.

Daarmee zou de fiets op maat in te stellen moeten zijn en heb ik remmen voor- en achteraan.

Een laatste redelijk noodzakelijke aanpassing is het verstelbaar maken van het stuur. Omdat dit nog werkt met een traditioneel balhoofd met schroefdraad, kan ik niet zomaar een hedendaags ligfietsstuur monteren. Dat wordt dus ook even zoeken naar een middel om zowel de hoek als de lengte te kunnen wijzigen.

De bagagedrager wil ik weglaten bij de montage. Dat betekent dat er tasafhouders moeten gemaakt worden, zodat de Radical banaantassen op de fiets kunnen komen. Ook dat is voor later.

3 opmerkingen:

 1. stuurtje van Nazca? of mis ik iets? (er zijn toch genoeg Pioneers, Cruisers, ... met een balhoofd met vork met schroefdraad)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mogelijk kan dit. Ik heb dit nog niet bekeken: zoveel Nazca's rijden hier nu ook weer niet. Zoals gezegd: eerst de trapboom (laten) aanpassen. De rest volgt dan wel.

   Verwijderen
  2. Het Nasca stuurtje kan ik aanbevelen. Ik heb er ook een los aangeschaft bij Henk voor onze Flevobike RAR tandem. Werkelijk alles is verstelbaar. Past op elke 'normaal' balhoofd. Daar is Henk voorstander van. Het stuur wordt op veel ook niet-Nasca modellen toegepast vanwege zijn veelzijdigheid.

   Verwijderen