vrijdag 8 februari 2013

geen woorden voor

Gisteren hoorde en las ik in het nieuws dat er in Gent een zwaar ongeval met een fietser gebeurd was.
Vandaag volgde dan het vreselijke nieuws dat de studente bezweken is aan haar verwondingen.

Wellicht zullen weer mensen roepen dat "fietsen gevaarlijk is". In dit geval alvast reed het slachtoffer waar ze moest en dat op één van de drukste momenten van de dag: de ochtendspits. Op dat moment lopen en fietsen op die plaats, in het hart van de stad, veel scholieren. De verantwoordelijkheid ligt dus grotendeels bij de automobilist, die blijkbaar ook nog eens zo dronken was dat hij pas uren later ondervraagd kon worden...

Maar ook het stadsbestuur is niet vrij te pleiten, omdat zij de omstandigheden creëerden die dit mogelijk maken. Die toestand wordt al jaren aangeklaagd, maar wellicht mee onder druk van de ouders die van dat plein gebruik maken om hun arme kindjes af te zetten en op te halen, wordt er niet opgetreden. Eén korte periode stond de politie er en werd er consequent beboet, maar (wellicht omdat teveel verkeerde mensen - met invloed? - een bekeuring kregen) dat duurde niet lang.

Wat moet je daar nu mee ? Enkele ideeën alvast op Fietsbult, de blog van de Gentse Fietsersbond.

Toch gaan mijn gedachten in eerste instantie naar het slachtoffer, dat alleen maar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, en naar haar familie en vrienden. Door één dronken dolleman is het leven voor al die mensen wellicht plotsklaps dooreengeschud.

Fietsersbond Gent zal hoogstwaarschijnlijk alweer een dodenwake mogen organiseren. Ook dat zal dan op Fietsbult aangekondigd worden.

En als fietser wordt je nog maar eens geconfronteerd met je eigen kwetsbaarheid. En met je onmacht in zo'n omstandigheden.


2 opmerkingen:

 1. Inderdaad vreselijk, dit soort gebeurtenissen. Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden, het zal heel moeilijk zijn dit een plaats te geven. De dronken chauffeur kunnen we kort over zijn,aanklagen voor dood door schuld en nooit meer een auto besturen!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. idd zeer spijtige zaak
  al mogen alle uitspraken van ongeval vervangen worden door incident .
  dit is in mijn ogen geen ongeval , dronken achter het stuur op 8u smorgens ( niet dat een er ander tijdstip beter is ) aan die snelheid daar
  levenslang verbod om een gemotoriseert voertuig te besturen en terechtstaan voor doodslag met voorbedachte rade . x aantal jaar cel en de rest ten dienste van de samenleving

  BeantwoordenVerwijderen