dinsdag 31 december 2013

2013: een jaaroverzicht

31 december is traditioneel de dag om terug te blikken. Dat kan op vele vlakken, maar op deze blog gaat het natuurlijk om hoe ik het jaar fietsend doormaakte.

1. De Valenteyn Kobra krijgt een tweede levenDe Kobra is ontworpen als lage racer, ergens in de vorige eeuw. Aanvankelijk werd hij gebruikt om indoorraces mee te rijden op kartingcircuits, zo vertelde de vorige eigenaar me.
Nu gaat hij door het leven als forens- en toerfiets. Ondanks de roots als racer, blijkt het een comfortabele toerfiets te zijn, zelfs met de 28mm racebandjes (breder kan niet) en zonder vering.2. 160 woonwerkverplaatsingen met de fiets. Aangezien ik 4/5 werk, betekent dit zo goed als alle verplaatsingen. In januari haakte ik enkele keren af: 10 cm sneeuw en temperaturen van -11 ° C waren me te gortig.3. De eerste reisverplaatsing zonder auto. Een combinatie van trein (Thalys en TGV) en fiets (Birdy met Kidcar Combi) bracht me tot de bestemming.4. De eFAW werd intensief gebruikt: bij benadering 8000 km werden ermee afgelegd. Tel er de kilometers bij die gereden werden met de Birdy, de Trek (toerfiets) en de Kobra en het totaal komt ruim boven 10000.5. De eFAW liet merken dat een intensief gebruik als forensfiets stilaan teveel werd. Velgen scheurden, L-balken braken, het koetswerk scheurde, ... Naast de vele kilometers rijden kwamen er vele uren onderhoudswerk aan te pas.6. Dit leidde tot een zoektocht naar een geschikte opvolger, waarvan uitgebreid verslag werd gedaan. Omdat ondersteuning een voorwaarde was, passeerden de eWAW, de eMango en de E-Orca de revue.5. Helemaal op het eind van het jaar kwam de E-Orca in huis. Die zal eFAW aflossen. Zoals het er nu uit ziet, zal die laatste naar het verre Nantes verhuizen.Al bij al was het een geslaagd fietsjaar, waarin alweer veel ervaring opgedaan werd. Prima voor de conditie. Ook de beslissing om de auto de verkopen, bleek absoluut geen nadeel.

5 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Greenmachinist 31 dec.

   Ik wens je vele veilige fietskilometers in al je rollend materiaal, en de E-Orca in het bijzonder.

   Verwijderen
 2. Jan, ik wens je veel veilige en mooie fietskilometers toe.

  Gr. Wim

  PS: Doet de E-Orca het eigenlijk al weer? Zijn de E-problemen opgelost?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas... het lijkt een ernstige bug te zijn. Nieuw type controller en nieuwe software, maar ergens zit er een foutje in. Vervelend, maar dat gebeurt met elektronica.

   Gisteren, op weg naar huis, reed ik wel 2 km met een kruissnelheid van 38 à 40, waarna ik wat vertraagde en de rest van het jaagpad zo'n 33 haalde. Niet mis en zonder ondersteuning. Het is vooral het derde van de route in de bebouwde kom waar de assistentie welkom zal zijn.

   Ook aan jullie veel veilige en aangename fietskilometers!

   Verwijderen
 3. er zal veel minder geklust moeten worden met je orca in 2014
  Je blog zal iets minder gevuld geraken :)

  veel plezier in het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen