vrijdag 29 april 2016

Breuk

En niet zoals in 'een wiskundige breuk', maar wel een defect en een dat me dreigde te immobiliseren.

Toen ik woensdag op het werk het zitje voorover klapte om spullen in de Orca te stoppen, bewoog de leuning niet zoals anders. De reden was snel gevonden.


Er moest dus dringend actie ondernomen worden. Eerst en vooral contact opnemen met Fietser.be om te horen of er iemand in de werkplaats was, zodat ik kon gedepanneerd worden. Ja dus.
Daarna, 's avonds, zou ik Flevobike op de hoogte brengen.

Er was nog een beetje buis verbonden, dus ik kon - voorzichtig - fietsen. In de werkplaats haalde ik de steun eruit. Dat is enkele seconden werk (twee boutjes losmaken).


Dit zag er niet goed uit.

De oplossing van Ben was simpel: helemaal doorzagen en van binnenuit verstevigen, tot er een vervangstuk zou zijn. Dat deed ik door een alu buisje in het frame te schuiven en vast te zetten.

Mijn smartphone deed het niet zoals ik het wilde en bovendien was herstellen belangrijker dan goede foto's maken, dus kan ik de klus enkel illustreren met een matig beeld.


Gisteren reed ik met de herstelde versie 45 km en dat ging goed, maar als back up kreeg ik van Fietser.be de steun uit hun test-Orca mee.

De herstelde steun ziet er goed uit. (de volgende foto's maakte ik net, thuis, met de DSLR)Met Flevobike verliep het zoals gewoonlijk: 's avonds vertrok een mail met foto en de dag erop kwam van Arjan al een antwoord. Het stuk was niet voorradig, maar hij zou er meteen een maken voor mij. Dat gaat vandaag op de post.

Wat is hiervan de oorzaak?


Ik ben geneigd om 'metaalvermoeidheid' te denken. Het is tenslotte aluminium en de scheur is ontstaan net naast een lasnaad. Maar Arjan Vrielink liet weten dat dit nog nooit voorgevallen is en zij willen de steun onderzoeken. Het wordt afwachten wat hun conclusie zal zijn.

2 opmerkingen:

  1. Dat soort schade komt mij heel bekend voor. Bij mijn Mango is er intussen al op 4 plaatsen in het frame zo'n scheur vlak langs de lasnaad geweest. Ook hier is er versteviging rond de breuken geschroefd, al is dat wel te beschouwen als de definitieve oplossing. Het gaat hier wel over een fiets van 137000 km oud, de eerste breuk is zo'n 70000 km geleden hersteld en nog steeds ok.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt wel of het gescheurde kleerhangervirus van questen en stradas besmettelijk is voor e-orcas. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen