donderdag 29 juni 2017

Typisch...

Een korte anekdote zonder beelden.

Deze week, op weg van het werk naar huis, rij ik - zoals gewoonlijk - op een lange, rechte weg in de bebouwde kom (Fraterstraat in Merelbeke). Er ligt een fietspad dat ik nooit gebruik: klinkers, terwijl de rijweg met nieuw asfalt bedekt is, dubbelerichting maar veel te smal, onveilig, want met hoge hagen erlangs en hier en daar een zijstraat.

Een heel eind rijdt een auto vlak achter me en geregeld knippert de automobilist met de koplampen. Het signaal is duidelijk: hij vindt dat ik in de weg rij. Na enkele honderden meters ben ik het moe, stop op de weg, stap uit en ga naar zijn auto.

'Wat is er mis met het fietspad,' vraagt de man. Nou, veel, maar dat zal ik allemaal niet uitleggen. De essentie is dat ik daar met de velomobiel niet moet rijden.
Ik besluit hem even te provoceren: 'niets, maar wat doet u denken dat ik daar moet rijden?'
'Je rijdt toch met een fiets? Dus moet je daar rijden'
'Neen, meneer, volgens de wegcode is dit een rijwiel. Daarmee rij je best op de rijweg en niet op het fietspad.'

Hij kon niet veel anders meer zeggen dan: 'ok, rij dan maar verder', wat ik natuurlijk wel van plan was.

Soms wordt je het echt moe, die mensen die menen je terecht te moeten wijzen terwijl ze gewoon fout zijn. Meer nog: ze vinden vooral dat je in de weg rijdt, maar verwoorden het meestal anders. Er is nog veel werk aan de verdraagzaamheid in het verkeer. De laatste tijd zijn vooral de fietsers de kop van Jut.

7 opmerkingen:

 1. Vaak beginnen ze eerst met een rood hoofd uit hun raampje te roepen dat je op het fietspad moet, en als je dan laat weten dat je op de rijweg mag rijden, dan is het ineens zogenaamd omdat ze zo bezorgd zijn om jouw veiligheid....

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, dat klinkt als die politieagent die ik laatst trof. Behalve dat die me alsnog een bekeuring op de mat bezorgde. (Beroep ingediend) [NL]

   Verwijderen
 2. Bekend verschijnsel waarschijnlijk voor vele velomobilisten. Helaas denken alle automobilisten de wet te kennen, zeker als die in hun voordeel uitgelegd kan worden........Ook wat Erwin zegt is heel herkenbaar, die bezorgdheid om onze veiligheid.....laat me niet lachen als ze er verlof toe hadden reden ze ons faliekant van de weg!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aan alle automobilisten die bezorgd zijn om mijn veiligheid: blijf lekker achter mij hangen. Uurtje of zo. Da's toch echt niet veel gevraagd als het om mijn veiligheid gaat..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel opvallend: in Frankrijk had ik ook deze keer geen enkel conflict met automobilisten. Daar is het onderlinge respect veel groter (en de pakkans bij wangedrag ook).

   Verwijderen
 4. Ha, die klinker ellende komt mij bekend voor. In NL weet ik een zekere gemeente die zelfs asfalt opbreekt om er een klinkerpad voor terug te leggen... Maar daar hebben ze dan tenminste nog meer dan dit (in de breedte) voor één richting. Weliswaar met hoge stoeprand (fietspad ligt hoger).

  In Duitsland kom ik op diverse plekken van die stoepen tegen waar je op "moet" fietsen. Verschil met Nederland (en België) is dat er daar nagenoeg geen aso automobilisten zijn. Als je dan gewoon op de rijbaan gaat rijden wordt je gewoon netjes ingehaald. Geen getoeter, geen gebumperkleef, geen grootlicht, geen afsnij-acties, niks. Behalve door de andere Nederlanders...

  Vorige week door een defect aan mijn Mango een keer met de gewone fiets mijn VM route gereden inclusief de smalle 60 km/h weg. Nu snap ik wel waarom iedereen zegt dat die weg gevaarlijk is voor fietsers. In de VM kan ik continue achter me kijken via de spiegels, op de gewone fiets niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op een gewone bukker kun je ook een achteruitkijkspiegel zetten... Dat heb ik jaren geleden al gedaan op mijn Trek. Kan het ding niet meer missen.

   Verwijderen