zaterdag 26 augustus 2017

Hij doet het weer!

Na de vakantie vervalt een mens snel weer in het jachtige ritme van elke dag. Werken, boodschappen, huishouden, tuin ... Het werd gauw duidelijk dat er geen tijd zou zijn om de Orca te herstellen, nadat die er de brui aan gegeven had.

Conclusie van André Vrielink toen ik hem er net voor de vakantie over berichtte: wellicht een gesneuveld freewheel...

De voorbije week werd de Orca in het busje geladen en naar Fietser gebracht. Ben zou zich erover buigen. Dat zou donderdag gebeuren.

Toevallig was ik donderdagnamiddag met de fiets in de buurt, dus ging ik even kijken zo tegen 17u. Hij was er nog niet aan begonnen, wegens allerlei onverwachte zaken tussendoor, maar er kwam net tijd vrij. We legden de Orca op de operatietafel en Ben haalde er eerst het motorblok af, om te kijken of er nog beweging zat in de ketting(en).


Ongelooflijk: we zagen meteen wat er aan de hand was. Om een ongekende, bizarre reden was de primaire ketting van het tandwiel gelopen. Dat kon je onmogelijk zien zonder de motor te verwijderen. De ketting er weer opleggen was enkele minuten werk.
Nadien verwijderde ik de beschermplaat op de bodem om de kettingloop van de primaire ketting na te gaan. De ketting is quasi nieuw (vorig jaar vervangen) en de kettingspanning was ook zoals het hoort. Alles liep zoals het moet. Onverklaarbaar dus, maar wel erg vervelend en niet zomaar onderweg op te lossen. Gelukkig was het op een uurtje gefikst.

De e-Orca is  weer geschikt voor de dienst. De komende tijd kan ik weer elke dag naar het werk fietsen in een redelijke tijd. De voorbije week deed ik dat enkele keren met de Seiran. Die rijdt stiller en het is net wat aangenamer als het echt heet is, maar ik doe er wel telkens een kwartier langer over.

3 opmerkingen:

 1. Ik zou toch even verder zoeken hoe dit kan gebeuren, vooral omdat het niet aan de kant van de weg te verhelpen is.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja mee eens. De kant naar welke zijde de ketting er afliep kan ook al een goede indicatie geven.

   Verwijderen
  2. Ik zal het met André Vrielink bespreken, zodra hij uit vakantie terug is. Het is inderdaad weer iets om in het oog te houden.

   Verwijderen