donderdag 12 augustus 2010

vakantie en fietsen - deel 1: Bretagne

Zoals bij de meesten, betekent de zomer ook voor mij het moment voor vakantie en (dus ?) weg. In juli was dit de ondertussen jaarlijkse afspraak in Bretagne, aan de Golfe de Morbihan. Dat is voornamelijk een zeilvakantie, dus voer voor mijn andere blog.
Maar toch: ik had mijn Trek hybride meegenomen. De ondertussen bijna vaste stek daar is een camping op het presqu'ile de Rhuys, een schiereiland aan de zuidkant tussen de Golf van Morbihan en de baai van Quiberon.
De fiets was eerst en vooral praktisch voor de dagelijkse verplaatsingen tussen Kerners (deelgemeente van Arzon), waar de camping gelegen is, en de Port de Crouesty, waar de boot lag. Die verbinding is meteen een voorbeeld van de Franse visie op de plaats van de fiets op de weg: niet op het gladde asfalt dat de automobilisten mogen gebruiken, maar op een dolomietpad, dat je als fietser moet delen met de voetgangers... Juist, ja. Al eens goed geremd op dolomiet ? Al eens een bocht genomen aan een iets hogere snelheid ?
Op de hoofdverbinding tussen de jachthaven en het centrum hebben ze dan weer een heus fietspad aangelegd: een eindje links van de rijweg, dan weer een eindje rechts (vindt het fietspad is daar een boeiend spelletje), dan weer niets meer...
Anderzijds is het zo dat er tot voor kort gewoon géén fietspad was, dus het bestaan van dat vervoermiddel wordt stilaan wel erkend.

Op één van de vrije momenten koos ik ervoor om het kustwandelpad een eindje te volgen: van Kerners tot Port Navalo. Eigenlijk is dat verboden voor iedereen behalve wandelaars, maar het was erg kalm en zag er zo verleidelijk uit. Dat het een wandelpad is, is wel duidelijk:


Af en toe gaat het dan ook flink op en neer en dat samen met de onverharde ondergrond maakte er een off road ervaring van. Op bepaalde momenten werd fietsen echt wel onmogelijk, maar goed, het is en blijft een (schitterende) wandelroute.Ditzelfde pad (jawel, de trap is waar ik naartoe moest) met een iets ruimer beeld geeft het volgende:


De beloning bestond, naast het genieten van het fietsen op zich, uit een aantal mooie beelden, zoals de manier waarop de klassieke boten daar "aangemeerd" worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten