zondag 29 augustus 2010

zwak punt

Misschien ligt het aan mijn rijstijl, misschien aan de niet zo goede Vlaamse wegen, maar volgens mij is het een zwak punt van de Gforce: drie maanden na de vorige averij is nu ook het rechterspatbord eraf gevlogen !
Deze keer tijdens een verplaatsing, ergens onderweg, zonder de minste verwittiging. Krak, kletter, daar ging het spatbord stuiterend over de weg.
Gelukkig is er geen verdere schade, maar de oorzaak is identiek: waar de steun op de stuuras bevestigd is, breekt die af. Vervelend, vooral nu het al een poosje behoorlijk nat blijft.
Ook deze keer waren er sporen van scheuren in de beugel. Ik vermoed dat er sprake is van een te lichte of foute constructie, die de constante trillingen niet kan verwerken.

spatbordsteun rechts: breukvlak
Vervangen houdt niet veel in, maar veel vertrouwen in dit onderdeel heb ik niet meer !
Deze keer kreeg het spatbord blijkbaar een flinke dreun te verwerken, want er is wel wat schade aan:
Gelukkig heb ik hiervoor nog reserve liggen.

Voordien had ik het er ook al over: het idee om standaard 20" spatborden (van een kinderfiets ?) te gebruiken op een ligtrike is ver van ideaal: de voorwielen bevinden zich naast het stuur, waardoor al het water naar je benen en handen geleid wordt. Een beter spatbord is volledig gesloten aan de binnenkant - omvat minstens de dikte van de band - en open aan de buitenkant om makkelijk de band te kunnen herstellen.
Dit heeft wel economische consequenties: je moet twee gespiegelde spatborden maken (een rechter en een linker) en de productieaantallen zullen véél lager zijn. De prijs zal dus een stuk hoger liggen, maar die dingen zullen wel doen waarvoor ze bedoeld zijn: water en modder tegenhouden.

Op het wereldwijde web vond ik bij onze oosterburen deze oplossing (Q-Cycles):

Dit lijkt erg op wat volgens mij specifieke trike-spatborden zouden moeten zijn. Nu nog nagaan wat de kostprijs is en of ze compatibel zijn met of aanpasbaar aan de Gforce.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Jan,
  Ik waag me natuurlijk niet buiten met de JE-trike als 't erg regent want heb ook 'n FAW dus vergeef me mijn onwetendheid. Maar is het niet mogelijk om 'n zgn 'jasbeschermer' te gebruiken voor dit doel?
  http://www.jasbeschermer.com/index.php?page=fiets
  Groeten Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee, maar ik vrees dat die enkel voor 28" velgen te vinden zijn. Beetje groot voor mijn trike. Misschien wel aan te passen. Dat valt te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen