zondag 13 maart 2011

nieuw achterlicht

Nu, ja, nieuw... Het zit er al pakweg een maand op, maar nu heb ik foto's van wat het achterlicht doet.

Vooraf: sinds een poosje zit een (achter)naafdynamo op de trike en die levert nu ook stroom voor het achterlicht. Het licht is dus een B&M Topline Flat Plus.

Een week geleden was er net voldoende licht om hiervan enkele plaatjes te kunnen schieten, maar toch niet teveel, zodat het licht ook nog zichtbaar blijft.

Het zicht van achter is niets bijzonders: een achterlicht als een ander.


Indien je het onder ongeveer 45 graden bekijkt, is al duidelijk dat het onder die hoe ook nog duidelijk zichtbaar is.


En onder een rechte hoek blijft het ook nog zichtbaar !


B&M bereikt dit met een licht met slechts één LED. De behuizing geeft het licht door. Knap !

Als ik even kort de "lichtgeschiedenis" van deze fiets overloop: toen ik die - nu ruim een jaar geleden - in huis haalde, zaten voor- en achteraan LED-lampjes op batterijen gemonteerd. Die waren net voldoende om gezien te worden. De volgende fase was dat er een dynamo op gemonteerd werd, die een B&M Cyo koplamp van stroom voorzag. Dat was al een hele verbetering.
Nu is de configuratie bijna zoals ik het wil: naafdynamo en ook een achterlicht zonder batterij. Dit betekent een maximale bedrijfszekerheid en er is geen omkijken naar. Het enige wat er nu nog bij hoort, is een schakelaar om de verlichting in en uit te kunnen schakelen. Ofwel wordt dat de Shimano-schakelaar, die nog steeds vervangen moet worden, ofwel de zelf te bouwen Duitse "Forumslader". Misschien een combinatie van beiden, maar dat vraagt nog even studiewerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten