maandag 19 december 2011

niet ideaal

Gisteravond was er wat sneeuw gevallen. Niet veel, pakweg 1 cm, dus ik dacht "laat ik er toch maar met eFAW door rijden naar het werk".
In het begin viel dat nog mee, in de stadsrand. Dan moest ik een brug over de Schelde over en dat viel al wat minder mee. Op de weg, want het fietspad was niet geveegd en dus spekglad. In het bergaf (brugaf) rijden liet eFAW weten dat het leuk was: de fiets begon te kwispelstaarten. Vond ik minder leuk met auto's die me kruisten aan ongeveer 50 km/u.
Het jaagpad was lastig. Er waren enkele sporen van fietsers die me voor geweest waren en telkens besloot één van de wielen in zo'n spoor te volgen. Bijgevolg slingerde ik over de dijk aan maximum 25 km/u. Sneller ging echt niet. Op de koop toe merkte ik dat ik een foute kledingkeuze gemaakt had: de lange fietsbroek was veel te warm !
Ongelooflijk: temperatuur rond het vriespunt en de geprefereerde fietskleding is een korte fietsbroek en T-shirt, deze keer wel met een muts op het hoofd, want dat steekt toch buiten de koets. Weliswaar onder het dakje, maar toch buiten.

Het laatste stuk reed ik dan maar over de N60, in de hoop dat een gewestweg die twee steden verbindt (Gent en Oudenaarde) er beter bij zou liggen. In your dreams ! Zo lag het erbij
Fietspad ? Zoek het maar uit... Naast mij een tweevaksweg, waar vrachtwagens langsrazen aan 90 km/u. Dank u, Vlaams Gewest, goed gewerkt ! Het resultaat was dat de normale tijd van 45 minuten verdubbeld werd. Anderhalf uur reed ik erover ! Anderhalf uur om 23 km af te leggen...

Overdag had het gedooid, dus de terugweg, bij invallende duisternis, ging over meestal sneeuwvrije, maar kletsnatte asfaltpaden. Stilaan nam de zichtbaarheid af. Het vizier op het zeiltje werd opgeborgen, want dat dampte aan. Toch ging het zicht alsmaar achteruit en niet alleen omdat het donker werd. Het ruitje aan de binnenkant afvegen hielp wel wat, maar uiteindelijk was het makkelijkst om er onderdoor te kijken.
Een keer eFAW in de garage stond, was de reden duidelijk.Het had weer gesneeuwd... Als het morgen weer zo is, neem ik toch maar de auto.

4 opmerkingen:

 1. Niet plooien :)
  Je laat je tocht niet tegenhouden dor beetje sneeuw, gewoon uw motoorke een versnelling hoger en trappen maar.

  De weg naar gavere lag er goed bij (behalve het fietspad) dan maar volledig op de grote weg aan 30km/u

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij de volgende sneeuwrit probeer ik een andere route: langs de Gaversesteenweg. Hopelijk is het fietspad daar wel geveegd. Er wordt daar ook niet zo snel gereden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaversesteenweg => Als er geen sneeuw ligt rijd ik daar zelfs niet op het fietspad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Birger, ik kwam deze week langs de Gaversesteenweg naar huis (met de auto) en zag dat ook daar het fietspad een tweerichtingspad is, aan één kant van de weg dus. Je hebt gelijk: ik zal daar ook op de weg fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen