donderdag 14 juni 2012

Waarom ?

De sportclub waar ik lid van ben, stuurde een aankondiging. Daarin stond onder andere het volgende: "Het adres van sporthal Rozebroeken is Victor Braeckmanlaan 180, Sint-Amandsberg (bekijk de route). Met de auto vanuit Gent rijd je 300m voorbij de Rozebroekslag (de vroegere toegang) waar je rechts de nieuwe parking kan oprijden. ..."

Via de link "route" krijg je een beschrijving van transport via openbaar vervoer. Mooi.

Maar ik kom met de fiets... Hoe moet ik dan het bericht interpreteren ? Zijn ze de fietsers gewoon vergeten ? Of worden fietsers als veel intelligenter ingeschat dan automobilisten, zodat we die kleuterinstructies niet nodig hebben ? Of kun je aan de nieuwe sporthal gewoon niet terecht met je fiets ?(Note to self: check it out)

"Autocentraal denken" heet dat.

Dat vind ik ook altijd verschrikkelijk: wie neemt nu in godsnaam de auto om te gaan sporten? Als je met de fiets gaat, ben je al opgewarmd als je er komt. Sporten doe je toch om in beweging te blijven ? Een gezonde geest in een gezond lichaam en zo, maar neen: je rijdt met de auto naar de sporthal en weer naar huis... Blijkbaar is sportief zijn voor velen beperkt tot een sporthal.

6 opmerkingen:

  1. Dat is met heel veel zaken zo. Alles is erop gericht dat je met de auto of met het OV komt en verder niet. Kijk ook maar eens hoevaak fietsers vergeten worden bij wegwerkzaamheden. Automobilisten krijgen omleidingsroutes, fietsers zoeken het maar uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met de Fietsersbond pleiten we voor de algemene invoering van een "fietstoets". Die is duidelijk nodig, maar uit mijn post blijkt dat het probleem veel verder reikt: het zijn niet enkel overheden, maar de meeste mensen die alles vanuit autoperspectief bekijken. Er moet nog veel veranderen!

      Verwijderen
    2. Dat autoperspectief denken is niet zo onlogisch. Zoals ik steeds ga uitleggen hoe je met de trein en bus naar mij toekomt (ik denk nog net niet spontaan dat iemand met de fiets komt). En er niet aan denk dat die misschien met de auto komt (trouwens hoe je met de auto naar mij toe komt kan ik niet eens uitleggen, na 15 jaar autoloos ben ik de weg "kwijt").

      Verwijderen
  2. Het is aan die vernieuwde sporthal nog erger: het oude - bestaande - fietspad/fietsroute werd onderbroken door de nieuwe toegangsweg/snelweg voor auto's; de fietsers moeten er voorrang geven. Het was nochtans mooi geweest om de rollen hier eens om te keren.
    En aansluitend op wat Mark schrijft: de toegangsinfrastructuur voor auto's ziet er prima uit; het oude fietspad is helemaal stuk gereden door het werfverkeer en ligt nog volledig onder de modder. Ik denk niet dat dit zal klaar zijn tegen de opening over enkele dagen.
    Hoe zou de bevoegde schepen naar de opening komen: met de fiets of met de auto?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat de modder op het fietspad betreft, deze winter heb ik mijn beklag gedaan via meldpuntfietspaden.be. Zelfs met foto's vonden ze het helemaal niet erg en moesten we maar begrijpen dat bij werkzaamheden de straat vuil kan liggen. Ja dat begrijp ik, maar periodiek eens kuisen of vegen...: de firma heft geen veegmachine kreeg ik als antwoord.
    Gewoon massaal reageren op het vuile fietspad. Ik passeerde daar elke dag om te gaan werken, maar heb nu een (langere) veiliger/nettere route gevonden om naar Oostakker naar mijn werk te fietsen.

    En het kon, zoals je zegt, een voorbeeld functie krijgen door de "trage" mobilist (fietser, voetganger) voorrang te geven op het auto verkeer, maar daarvoor moeten we nog ff geduld hebben vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien is het gewoon praktisch denken.....als veruit de meeste van je volwassen ( de betaalkrachtige )sportclubleden met de auto komen, dan denk je al niet zo gauw veel verder. Bovendien komen fietsers niet voor in de belevingswereld van iemand die altijd gemotoriseerd vervoer gebruikt voor alles. Geloof me, ik was mijn hele volwassen leven zo, ik reed ook naar het fitness centrum met auto of motor zonder nadenken. Ik had niet eens een fiets en fietsen kwam niet eens in mijn denkwereld voor...das voor schoolgaande kinderen die geen keus hebben en gezonde bejaarden die geen tijdnood hebben dacht ik hoogstens...

    Pas veel later pas ben ik de financiele, gezonderheids en mileu voordelen gaan zien van fietsen.

    BeantwoordenVerwijderen