woensdag 27 juni 2012

afweging

De NuVinci naaf zit erin en werkt naar verwachting. Ik ben dus tevreden, ondanks wat ik meldde over de springerige ophanging achteraan.

In de praktijk gaat het erom dat ik een verschil merkte tussen het rijgedrag met de Nexus en met de NuVinci. Een verschil dat terug te brengen is tot één factor: het hogere onafgeveerde gewicht. Dat wil niet zeggen dat eFAW plots onhandelbaar geworden is. Zeker niet. Op de dagelijkse woonwerkroute merk ik er niets van. Op slechte wegen, in bochten op kasseien bijvoorbeeld, kan het zijn dat de achterkant uitbreekt; dat eFAW wat sneller door de bocht gaat dan gedacht. Wellicht voelt het ook veel spectaculairder aan dan het is, maar het is ongevaarlijk.
Voor de rest werkt de NuVinci feilloos en bijna onmerkbaar. In het weekend liep de ketting wel een keer af, maar dat was het gevolg van iets te enthousiast over de kasseien te denderen in het stadscentrum.

Wim Schermer bood me meteen aan om een Risse Astro 5 te testen, waarvoor dank, uiteraard.

foto van blog Wim Schermer
De afweging die ik moet maken is de volgende: de Risse Astro 5 kost € 295 en eFAW kostte € 1.500. Dat maakt dat de veerpoot 20 % van de waarde van de fiets zou kosten. Jawel, de NuVinci was ook niet gratis, maar die was een oplossing voor een belangrijk probleem: het te kleine bereik van de vroegere naaf (die trouwens waarschijnlijk in een 28" wiel een nieuw leven krijgt in de dochter haar fiets). Is het de moeite om dat bedrag te besteden aan nog een wijziging ?
Een kennis met een recente Quest vind het verschil heel beperkt, maar geeft de Rissedemper het voordeel van de twijfel. Hij rijdt ook in Vlaanderen, dus de rijomstandigheden zullen nogal gelijkaardig zijn. Ook op andere blogs lees je dat: er is een verschil, maar dan vooral in extremere omstandigheden.

Het aanbod is verleidelijk: testen en indien het niet volstaat terugsturen. Maar dan: het werkt wel en de veerpoot wordt aangekocht. Dan is er een volgend euvel te verhelpen (bijvoorbeeld nieuwe voorwielen, ik zeg maar wat). Uiteindelijk blijft het een Alleweder met een paar miljoen kilometers (toch zeker ruim 100.000, schat ik zo) van minstens 15 jaar oud, wat ik er ook aan verander.

Zou ik er niet beter zo mee verder rijden en die € 300 opzij zetten ? Da's al in sommige gevallen 10% van de kost van een nieuwe velomobiel (Alligt A8 bijvoorbeeld). Of 5 % (Strada, WAW, ...) en da's ook niet niks. 
Zo'n Alligt velomobiel heeft ook het voordeel dat er een 20" achterwiel in zit. Dat betekent dat ik het wiel met de NuVinci zo kan overbouwen. (niet echt een argument, natuurlijk: de naaf in een 26" wiel overzetten is ook niet onoverkomelijk)

Upgraden: je kunt ermee blijven doorgaan, maar een oude fiets blijft uiteindelijk wat het is.

5 opmerkingen:

 1. Ik begrijp wat je bedoeld Jan. Voor mij speelt iets anders : ik ben gewoon niet ontevreden over de werking van mijn standaard veerpoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik denk dat ik in de loop van de volgende maand de achterste veerpoot even openmaak voor een revisie. Dan zien we wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn cent in het zakje?
  Ik ben ook niet ontevreden over mijn demper. De demper is gewoon niet slecht, maar het kan beter.

  De Risse gaat verder. Ik denk zeker in Vlaanderen is het wegdek wat minder, dus de kans dat de demper snel moet ingrijpen is zeker meer aanwezig dan op Hollandse fietspaden.
  Wat meer zwaar meetelt is het hogere onafgeveerde gewicht. De reactietijd is dan nog trager met alle mogelijke gevolgen van dien.
  Daarbij komt dat met de E-ondersteuning wat vaker hogere snelheden wordt gereden?
  Het risico op 'zwevend' achterwiel is niet ondenkbeeldig.

  Qua investering zou ik niet wakker liggen. Voor een Alleweder van die leeftijd is de demper vaak al weer wat achterhaalde techniek en versleten.
  Wat let je de demper gewoon mee te nemen naar een evt. volgende fiets? (Net als de NuVinci trouwens..)

  Voor mijzelf verwacht ik niet noemenswaardig veel verbetering, maar in jou geval zou ik de uitdaging aangaan. Toch? Wat kan je kan een test kosten behalve wat moeite?
  Succes met je afwegingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vermoed dat Jan toch liever zijn 300 euro investeert in een ( gebruikte ) WAW, Quest, Strada of modern A model...

  Een beter wegcontact is zeker wel interessant, maar een heel andere velomobiel met heel andere performantie waarschijnlijk meer wat Jan echt wil.

  En als Jan zou kiezen voor de WAW, heeft hij alvast niets aan die veerdemper ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De nagel op de kop. Je hoort en leest overal dat een Alleweder amper te verslaan is op het vlak van comfort (tenzij misschien door de Versatile/Orca en de Sunrider), maar op mobiliteitsvlak zijn zowat alle anderen beter. Andere demper(s), betere kettingrollen, ... het blijft gerommel in de marge. Van een Strada maak je geen Quest, van een oude Alleweder al helemaal niet.

   Verwijderen