dinsdag 5 juni 2012

Eén ogenblik

Auto's zijn nuttige dingen. Nuttig om veel te vervoeren, nuttig indien je met meer mensen een grotere afstand moet afleggen.

Auto's zijn potentieel ook erg gevaarlijk. Mensen vergeten al snel dat ze met één tot anderhalve ton staal en plastic op de baan zijn. Dat gewicht, gecombineerd met de kinetische energie als gevolg van de snelheid, is al snel levensgevaarlijk voor wie in de baan van het projectiel terechtkomt. Reken daarbij dat zowat iedere bestuurder de neiging heeft om het eigen kunnen te overschatten - we zijn tenslotte mensen - en je weet wat de waarschijnlijke uitkomst is...

Maar een auto hoeft zelfs niet te rijden om een gevaar te zijn.


Even verstrooid ? Niet in de spiegel of achterom gekeken ? Snel de deur openzwaaien en net op dat moment komt een fietser langs. Eén seconde, langer is niet nodig. De blauwe verf is de stille getuige van de gevolgen van die seconde.

De fietser ligt in het ziekenhuis: de veronderstelde hersenschudding blijkt een hersenbloeding te zijn. Hopelijk komt het goed.

Zoals men zegt: "het berouw komt na de zonde". In dit geval: "had ik maar beter uitgekeken". Een zware verantwoordelijkheid, autorijden !

2 opmerkingen:

 1. Vanuit verkeersveiligheid is het ook eigenlijk absurd dat je je rijbewijs krijgt en vervolgens nooit meer hoeft aan te tonen dat je nog steeds volgens de regels kunt rijden en inzicht hebt in veilig rijden. Waarschijnlijk zouden teveel mensen bij een periodiek herexamen hun rijbewijs verliezen en richt dat economische schade aan.

  Toch is het niet heel gek : ik moet als treinmachinist ook elk jaar ( zowel theoretisch als rijdend ) laten zien dat ik nog alle regels weet en veilig mijn werk doe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anderzijds merk je makkelijk dat mensen de regels wel degelijk kennen, maar aan hun laars lappen. Zie maar hoe stipt ze reageren bij het bemerken van een politieuniform...
   In dit geval heeft dat er allemaal niets mee te maken: het gaat om de zware verantwoordelijkheid van wie met een auto omgaat. Eigenlijk heeft die m.i. in de meeste gevallen niets te zoeken in een stadscentrum.

   Verwijderen