woensdag 21 augustus 2013

BBQ-tocht (Gentse Liggers)

Traditiegetrouw wordt op 15 augustus de BBQ-tocht gereden, georganiseerd door de Oost- en West-Vlaamse afdeling van de Gentse Liggers.
Die tocht vertrekt telkens in Hamme, aan de fietshandel van Wouter Staljanssens.

We hadden met enkelen afgesproken in Laarne, om 8u, om dan samen naar Hamme te rijden. Dat betekende voor mij 7 km om op te warmen, van thuis tot aan het afspraakpunt, en daarna volgde zo'n 25 km tot aan het vertrekpunt.

De tocht zelf zou zowat 100 km lang worden. Deze heet niet voor niets de "BBQ-tocht": nadien sluiten we af met een gezellig etentje in Wouters tuin.

De route zelf verliep grotendeels langs het water - langs de Schelde en de Durme -, maar om ons alert te houden had onze gids ook enkele einden met stevige kasseien of over halfverharde wegen ingelast.

Typisch voor ons Vlaams fietsbeleid: af en toe vinden de lokale overheden het nodig om de doorgang zowat onmogelijk te maken.


Wie dergelijke hindernissen bedenkt, rijdt waarschijnlijk zelf niet met de fiets.

Antwerpen centrum (met als uitdaging de voetgangerstunnel - zie het filmpje hieronder) moet zowat het verste punt geweest zijn.In de loop van de namiddag werd even halt gehouden voor het obligate terrasje.


Ik veronderstel dat we toen in Willebroek vertoefden, maar eigenlijk volgde ik gewoon onze gids, dus zeker ben ik er niet van.
Dat was wel de gelegenheid om even een groepsfoto te maken.


Hier zie je nog maar eens dat de variatie in ligfietsen enorm is: 20 x 26,  20 x 28, 20 x 20, 28 x 28 wielen, 2 of 3 wielen, wel of geen vering, ruim variërende wielbasis, ...
Zeer uitzonderlijk was ook dat er deze keer slechts één velomobiel (WAW003) meereed.

Medeligger Ronny maakte van de rit een mooie filmimpressie.De Kobra deed het behoorlijk. Enkel, tegen het einde aan, had ik wat teveel kracht gezet bij het beklimmen van een brug, waardoor de trapboom plots schuin stond.

Tot slot wat cijfertjes:
 • totaal afgelegde afstand bedroeg 172 km
 • bij de aanloop en terugkeer bedroeg de kruissnelheid ongeveer 32 km/u
 • tijdens de rit zelf was dit bij benadering 25 km/u

3 opmerkingen:

 1. Op 3:58 komen jullie zelfs een Handbike tegen. Zie je toch niet heel vaak.

  Als ik je zo op die Kobra zie fietsen, dan ziet dat er toch wel heerlijk relaxt uit. Mooie fietshouding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die handbiker zit niet toevallig in het video. Wel goed dat toen de camera's aanstonden (lange tochten als deze kan ik niet de hele tijd opnemen). Zelf kom ik geregeld handbikers tegen. In Lochristi-Wetteren rijdt er een die me wel eens kruist (of naast me komt liggen) tijdens mijn forensen en ook zijn er enkele in de buurt van Aalter die het jaagpad Brugge-Gent-Deinze "onveilig maken".

   Verwijderen
 2. Ja, die Kobra is eigenlijk best comfortabel. Vandaar misschien dat hij zo snel gaat? De fiets zet er gewoon toe aan, toch sinds ik de afstand tot de trappers kan instellen.

  BeantwoordenVerwijderen