dinsdag 9 september 2014

Het is weer begonnen

Elk jaar kijk ik ernaar uit. "Epic" zou mijn zoon het noemen: mensen die, puur op spierkracht, hun fietsen naar ongelooflijke snelheden stuwen. Of hoe moet je 130 km/u en meer noemen?

"Battle Mountain" in Nevada is deze week weer de plaats waar de snelste fietsers ter wereld samenkomen, samen met hun team dat de recordfietsen ontwikkelde.

"Fiets" slaat hier vooral op de aandrijving, op het basisprincipe, en niet op de vorm, want die lijkt in de verste verte niet op de Gazelle of Oxford waarmee gewone stervelingen zich verplaatsen.

Velox3 (2013)
Of in driewieluitvoering:

Trisled All Overzealous

Je kunt het natuurlijk volgen via de site van de Amerikaanse HPV organisatie. Maar: het zijn Amerikanen, dus krijg je daar mijlen, yards en snelheden in mph te lezen. Dan is het makkelijker om via Ligfiets de nieuwtjes te volgen. Tenslotte is Nederland goed vertegenwoordigd in dit evenement. Onze noorderburen hebben ook een naam hoog te houden: uiterst professionele teams en meestal het nieuwe record op hun naam. Op dit moment bedraagt dat snelheidsrecord voor mannen overigens 134 km/u.

Op dit moment zijn de eerste ritten verreden en is al 130 km/u gehaald. Het ziet er dus goed uit, maar veel hangt af van de weersomstandigheden.

Het is niet mijn ambitie om ooit zo snel te fietsen - daarvoor heb je zowel topmateriaal als een topatleet nodig -, maar het blijft boeiend om te volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten