zondag 28 januari 2018

l'embarras du choix

Vele mensen hebben het wat makkelijk. Er staat een auto voor de deur en als ze ergens naartoe willen, hoeven ze niet na te denken: de auto in en rijden maar.
De fiets? Dat is enkel voor op zondagnamiddag, als de zon schijnt (of in de voormiddag, voor meneer in een lycra condoom op zijn carbon racefiets).

Voor mij - en echt niet voor mij alleen - is het veel ingewikkelder. Dat begint 's avonds al: welk weer wordt het morgen? Als ik geluk heb, zal het regenen. Dat maakt de keuze makkelijk: de E-Orca is dan een evidentie. (Versatile was toch echt een prima benaming voor dergelijke fiets)

2014: op weg naar de Oliebollentocht
Jawel: er is ook een rode VW T4, maar die is enkel voor op zondag, als het mooi weer is (zonder lycra).

Zondags vervoer
Zal het de stenen uit de grond vriezen en er is kans op sneeuw? De E-Orca.

Maar als mooi weer verwacht wordt, slaap ik amper. 's Morgens wordt aandachtig geluisterd naar de weersverwachting, zodat een gefundeerde beslissing genomen kan worden. Want het is niet enkel het weer bij het vertrek, maar ook hoe het 's avonds wordt, als ik terug naar huis fiets.

Wordt het de E-Orca, maar dan zonder dakje (of met het dakje achterin)? Of rij ik met de recentste aanwinst: de eTangens?

Thorax eTangens alias 'het vliegende tapijt'
Lekker rustig, het motortje zoemend achter mijn rug, aan een gezapige 30 km/u zwevend over het asfalt? O, wacht, er is ook nog een Seiran in de stal. Wat sportiever, niet ondersteund, aerodynamischer en in cool geel.

Pastoraal tafereel, waarin toevallig een Challenge Seiran gespot werd
Hmm. En als ik nu iets vroeger vertrek, dan kan ook de Heinzmann pedelec wel.

Pedelec in restauratiefase (nu afgelopen)
Weer ondersteund, maar met een onhoorbare motor en minder ingewikkeld voor andere fietsers. Veel herkenbaarder, want gewoon rechtop. Maar dat is dan weer lastig voor mezelf, want je krijgt veel druk op de polsen.

En als ik echt energie teveel heb, zijn er nog keuzes. Er is de R+M Birdy vouwfiets, die, net als de Tangens, volgeveerd is.

Bij Herent (Leuven): trappen af rijden. Leuk!
Heel af en toe neem ik zelfs mijn Trek toerfiets om naar het werk te rijden.


Dan denken de collega's dat er iets aan de hand is. Dat is niet normaal: Jan op een gewone fiets. Maar dat is echt uitzonderlijk. Die fiets dient eerder als muilezel, voor boodschappen, om rommel naar het containerpark te brengen.

Als er een ritje met de Ligfietsers (WOL, LiA ...) georganiseerd wordt, is het al eenvoudiger. Dan vallen alle niet-ligfietsen al af. Misschien moeten al die fietsen de deur wel uit. Dan blijft enkel die T4 over en is er geen keuzestress.7 opmerkingen:

 1. Ik zou dan eerder bijna alles de deur uit doen inclusief de T4, en de Orca behouden.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Teveel keuzemogelijkheden Jan! Voor mij is het een stuk makkelijker, de velomobiel voor alle woon-werkverplaatsingen, de racefiets voor plezierritten als het mooi weer is, de Trek MTB om naar de winkel te fietsen of een ritje samen met Ina te maken. Het vouwfietsje is makkelijk om mee te hebben in de camper.........

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sommigen maken het zichzelf graag moeilijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet voor niets is ontspullen tegenwoordig een populaire bezigheid. Afgelopen 2-3 jaar heb ik dat toegepast op computers, boeken, fototoestellen. En binnen afzienbare tijd hoop ik slechts 1 (een) fiets over te houden.
  Inderdaad, de beweerde positieve effecten van ontspullen bestaan echt en zijn overduidelijk: lekker veel ruimte in huis en in de kasten, en veel minder kopzorgen. Want alles heeft aandacht en onderhoud nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat leidt ook weer tot spanningen: welke spullen (fietsen) moeten het veld ruimen en welke blijven? Dat de Orca blijft, leidt geen twijfel. De Birdy is zoals bij Adri prima voor gecombineerd transport: in de auto, met de trein... De trike is te mooi gemaakt en rijdt te aangenaam om weg te gaan. Ik denk dat de Seiran als eerste het veld zal ruimen.

   Verwijderen