woensdag 12 mei 2010

verkeersslachtoffers


Gisteravond organiseerde Fietsersbond Gent een zoveelste dodenwake: een volgens ons nodige, maar trieste traditie waarbij een in het verkeer omgekomen fietser herdacht wordt.
Zijn familie en vrienden waren erbij aanwezig. Indrukwekkend, zo'n honderdtal personen in stilte samen. Ik heb er het raden naar wat in al die mensen omging, maar de overleden zoon/broer/kameraad/collega/fietser stond zeker centraal tijdens dat halve uur.
Bij die gelegenheid  werd voor de eerste keer in België (voor zover we weten) een "ghostbike" geplaatst waar het ongeval gebeurde. Dit is een stille getuige van een plots afgebroken leven. Hopelijk duurt het nog lang eer er een volgende komt.

Het kruispunt waar het ongeval gebeurde (en zelfs een tweede kort daarna) is een typisch voorbeeld van het autocentrale denken in onze maatschappij. Indien we erin slagen om de "zwakke" weggebruikers een centralere plaats in te laten nemen, zal dat zeker een positieve weerslag hebben op het aantal verkeersslachtoffers. Mensen moeten op de eerste plaats komen; niet de economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten