vrijdag 25 juni 2010

rode loper actie

De Fietsersbond wil mensen aanmoedigen om de fiets te gebruiken voor allerlei verplaatsingen, om vele redenen. Dat veronderstelt wel dat mensen zich veilig voelen en weten op hun fiets. Daarvoor heb je liefst duidelijk afgescheiden fietspaden nodig. De stad Gent promoot al jaren hun fietsbeleid, dat het vooral op papier goed doet. Let wel: er zijn al heel wat mooie realisaties die steevast de (lokale) pers halen, maar de recent opnieuw gelanceerde fietskaart getuigt dan weer van veel fantasie. Kijk maar eens onder de links op Fietsbult !
Dus wilden we actie voeren om aan te tonen dat de vele stukjes fietspad niet aan elkaar hangen; dat er geen echte routes zijn en dat ouders met jonge kinderen zich heus niet als kamikazes, als mobiele chicanes, tussen de auto's zullen werpen.
Een rode-loper-actie dus.


De actie kreeg héél veel sympathie van de fietsers. Dat is dus een duidelijk signaal naar de stad: er is nog véél werk aan de winkel. Als we er samen aan werken, lukt het ook wel. O.a. Martine De Regge, zeer binnenkort schepen van mobiliteit, kwam ons haar steun betuigen.
Het moet gezegd: de contacten met heel wat diensten (stad Gent, politie Gent, havenbedrijf, provincie, ...) verlopen doorgaans behoorlijk positief. Het probleem is dat begrip en goede bedoelingen niet voldoende zijn: mensen willen NU veilig kunnen fietsen.
Er is door de federale overheid met veel kabaal een enorm budget voor fietsinfrastructuur aangekondigd, maar de regels zijn dan weer zo strikt dat heel wat noodzakelijke ingrepen niet uit die pot kunnen komen. Datzelfde merk je steeds weer: er worden centen ter beschikking gesteld en er zijn ingrepen nodig, maar de voorwaarden zijn zo gesteld dat alles vastloopt, ondanks alle goed bedoelde pogingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten