maandag 22 november 2010

koude voeten

Tja. De herfst is in het land en het durft 's nachts al eens flink afkoelen. Flink, dat is tot rond het vriespunt. Als ik dan 's morgens vroeg (7u) naar het werk fiets krijg ik koude voeten.
Voor de rest is het behoorlijk knus: de Streamer houdt veel wind buiten en lijkt een warme luchtbel rond me te vormen. Behalve aan de voeten dus.
Mijn vermoeden is dat de zolen van de fietsschoenen daar voor een groot deel de oorzaak van zijn: de spd-plaatjes en noppengaten zijn van metaal. Zoals gekend geleidt metaal behoorlijk goed en op die manier kruipt de kou binnen.
Maar ook de rest van de schoenen is niet echt op koud weer voorzien.

Dus moest ik ook daarvoor een oplossing vinden. Een eerste voor de hand liggende verbetering is een paar degelijke winterschoenen: wind- en waterdicht en goed isolerend. Zoiets dus

Shimano SH-MT91
Maar uiteindelijk, achter de Streamer, heeft het aspect "waterdicht" geen functie. Die Streamer houdt het water weg van mijn benen. Idem dito voor "winddicht". Het enige wat overblijft, is warmte vasthouden. Daarvoor is een paar nieuwe schoenen wel overdreven.
Het alternatief is simpel: een set schoenovertrekken.

BBB Hardwear schoenovertrekken

Daarmee is het probleem - theoretisch - voor een groot deel opgelost.
De grootste moeilijkheid is, volgens mij, dat je bij het ligfietsen met je voetzolen naar voren ligt en dat dus de metalen delen van de schoen alle kou opvangen. Noppen monteren heeft geen zin, want ik schik niet in modder rond te lopen met de trike onder de arm... Gaatjes dichtspuiten lijkt me een betere oplossing. En de naden rond de plaatjes met siliconen opvullen. En inlegzolen, indien er voldoende ruimte overblijft voor de voeten.

Deze week test ik alvast de overtrekschoenen uit. Stap voor stap, weet je wel. Mocht het uiteindelijk allemaal niet voldoen, dan komen er misschien toch nog andere schoenen, overkill of niet.

5 opmerkingen:

 1. Je krijgt koude voeten omdat je lichaam zichzelf probeert te beschermen tegen de kou. Als het koud is, gaat er minder bloed naar je handen en voeten om de essentiële organen op temperatuur te houden. Warme voeten krijg je dan ook niet met overschoenen, maar door een muts op te zetten. Je lichaam merkt de kou dan minder, en sluit de warmte toevoer niet af. Sterker nog: de overschoenen sluiten het zweet op, en je voeten worden dan nog veel kouder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb wel goede ervaringen met de neopreensokken maar afdichten rond SPD plaatjes moet ik afraden: Als ik deze maar iets te dicht bij 't zoolrubber plaats kan ik al niet meer inklikken!
  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zweet opsluiten heb ik nooit zo gemerkt maar inderdaad , die overschoenen helpen niet echt tegen de kou.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet je hoofd maar specifiek je gezicht detecteert kou en zegt tegen je hersenen dat de bloedtoevoer naar handen en voeten beperkt moet worden. Zit ik bijv. in de volle wind dan krijg ik bij 10 gr. C al koude voeten. Vandaag heb ik 65 km gefietst in 3 gr. C met de racekap op de fiets, geen koude lucht in mijn gezicht, geen koude voeten gehad.
  Overschoenen, ik heb nog een paar gratis liggen voor de liefhebber, werken in het geheel niet. Het is inderdaad wat Maarten schrijft, het zweet kan niet weg en koelt de voeten verder af.
  Wel prettig in het koude seizoen zijn goede sokken van bijv. Falke type TK 2 en TK1 als het echt koud is.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel, heren, ik heb vanmorgen bij 3° C de overschoenen getest. Voor de rest mijn standaardkleding + een fleece-muts. Resultaat: de muts uit na enkele kilometers, wegens te warm. De gesloten handschoenen gingen toen ook uit en de fietshandschoenen (zonder vingers) kwamen in de plaats.De overschoenen werken in mijn geval te goed: ik had te warme voeten, maar zonder is het dan weer te koud.
  Voordien had ik, ook met de muts op, koude voeten... Het zou ook aan de schoenen kunnen liggen natuurlijk of werkt mijn lichaam anders ? Het belangrijkste is dat het resultaat positief is. It's all between the ears.

  BeantwoordenVerwijderen