vrijdag 7 januari 2011

relaas van weekje winterfietsen

Nu ja, relaas: er valt niet zoveel te melden.

Woensdag was het weer tijd voor de wekelijkse woonwerkverplaatsing. Temperatuur net boven het vriespunt en een stevige zuidwester op kop in het doorgaan. Daar bovenop de weerstand van de dynamo: dat scheelt toch een paar kilometers. Het ging niet echt vlot.
Ook bij het weerkeren was het in het donker te doen, dus weer die weerstand. 't Is ook vakantie deze week: geen enkele fietser gezien op de dijk in het doorgaan en één of twee moedigen in het weerkeren. Kilometertjes afgemaald en aan de plicht voldaan (fietscontract). That's it. Wel goed geslapen daarna ;-)

Vandaag ging ik dan wat spullen ophalen bij mijn broer, aan de andere kant van Gent. Dat was overdag, dus géén licht nodig. Hoera ! De temperatuur was gevoelig hoger (11° C) en het tempo evenzeer. Jammer genoeg bedierf de zoveelste lekke band de pret: deze keer had een glassplinter zich door de rechter Kojak gewerkt. Ik heb mijn les wel geleerd ondertussen: alle materiaal was voorradig en op een kwartiertje was de binnenband gewisseld. Onderweg werkte ook de remhendel zich los, maar die zette ik bij de bestemming weer netjes vast. Dat zal wel mijn fout zijn: bij de laatste keer dat ik het oliepeil bijvulde (ik vond nog niet waar die naartoe verdwijnt) zal ik de hendel niet voldoende vastgezet hebben.
Gekke beslissing van Hygia trouwens: het reservoir wordt met kleine inbusboutjes vastgeschroefd en voor de remhendel valt de keuze dan weer op torx...

In het weerkeren sprong ik nog even bij fietser binnen, om te controleren welke breedte van achterband op de trike zou passen. Zodra het nieuwe wiel klaar is - de spaken zijn nog steeds onderweg -, wil ik wat meer comfort. Een Big Apple (of Kojak) in 2.35 breedte lijkt nu toch de meeste kans te maken. Ik ben benieuwd wat dat zal doen voor de tractie: nu durft de Kenda Kwest (26 x 1.25) geregeld door te slippen.

Voor morgenavond staat de nocturne van de Gentse Liggers op de agenda. Hopelijk blijft het droog.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Jan,

  Dat is idd wat ja, om aan de goede spaaklengte te komen!
  Voor de reguliere fietshandel is de 20" wielmaat volkomen oninteressant dus je kunt van alles in je handen gedrukt krijgen...
  Via de ligfietshandel komt daar dan weer porto bij (terwijl spaken toch al niet goedkoop zijn)en wachttijd!
  Het achterwiel dat ik (eigenlijk n.a.v. de 'Kniepertjestocht')spaakte heb ik op lengte 'gevonden' in m'n spakenvoorraadje door -bij voorbaat- ringetjes in de 25mm velg te gebruiken. En toen moest ik nog veilen om doorprikkende spaken te vlakken!

  Mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mick, het gaat om een 26" velg, maar daar moet in dit geval een naafdynamo ingespaakt worden. Hierdoor is de spaaklengte afwijkend. Ik stuurde net nog een berichtje naar de fietshandel om ernaar te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen