donderdag 17 april 2014

Forenzen met de fiets is genieten

Ik benijd ze niet, de mensen die dagelijks in hun blikken doos aanschuiven op weg naar het werk en weer naar huis.

's Ochtends is het wel wat fris deze week, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de prachtige zichten, de kleuren van de opkomende zon, de nevelslierten en de geuren van een ontwakende natuur.


Bij het weerkeren is de temperatuur doorgaans heel wat hoger - behalve maandag, toen waaide een stevige noorderwind - en met de wind in de rug gaat het dan erg vlot. Doordat we weer met het zomeruur opgescheept zitten, zit de zon rond 17u nog behoorlijk hoog, waardoor de schaduwen minder mooi zijn, maar wat zou het: genieten blijft het!


Aan een kant denk je dan: meer mensen zouden met de fiets naar het werk/de school moeten rijden, maar nu heb ik het rijk voor mij alleen (of toch bijna).

7 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens Jan, de meesten weten niet hoe lekker het is en hoe mooi op de koop toe! Ik zie dat in de auto ook wel, maar met de fiets is het toch veel intenser genieten, je zit er als het ware meer "in".

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Jan, heel herkenbaar. Ik geniet ook van de mooie beelden 's morgens en voel de buitenlucht. Moet er helaas wel drie kwartier eerder voor opstaan, en ben drie kwartier later thuis in vergelijking met de trein. Dit onder andere vanwege een veerpont, die twee keer een extra kwartier 'kost'. Verder kost het omkleden en opfrissen tijd, en tenslotte fiets ik ook nog langzamer dan de trein. De trein stopt ongeveer voor de deur van mijn kantoor, dus is extremen efficiënt. Met de auto ben ik in verband met files, bijna net zolang onderweg als met de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De trein zou in mijn geval betekenen dat ik al 20 minuten moet fietsen tot aan het station. Met de velomobiel ben ik op 40 minuten op het werk, dus de trein is dan geen aantrekkelijk alternatief. Met de auto duurt de rit 20 minuten. De fiets betekent daarenboven dat ik onderweg aan mijn conditie kan werken, het is (mentaal) ontspannend en ik word ervoor betaald (€ 0,20/km).

   Verwijderen
 3. Begin deze week was het wel wat fris 's morgens (ik spreek van 5 uur 's morgens).
  Maar toch ik heb ik op het werk geen enkele fietser horen klagen.
  De autorijders daarentegen klaagden steen en been dat het zo koud was.

  Ik begrijp wel hun "koud" water vrees om te gaan fietsen.
  Als het met een auto al zo koud is, hoe moet dat dan zijn met de fiets zittend in open lucht.
  Je maakt ze heus niet wijs dat het warmer is op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb net m'n dagelijkse woonwerk ritje achter de rug. Zoals wel vaker op vrijdag doe ik het rustig aan en geniet van de rust van de vroege ochtend. Vanmiddag terug zal het wel een stuk drukker zijn want heel wat mensen hebben nu een vrije dag en gaan ongetwijfeld lekker fietsen langs 'mijn' kanaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Jan,

  Wat zijn Strada rijders toch trouwe lezers van jouw blog!

  Wat een mooie benadering van het fietsend forenzen. Ik vergeet dikwijls om alles in mij op te nemen. Ik zal, dankzij je bericht, weer om mij heen kijken. Dat zal de dagelijkse reizen alleen maar mooier maken.

  Groet,

  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geniet ervan ;-)
   Of het nu met een Strada, een Orca, een ligfiets of om het even welke fiets is, de omgeving blijft dikwijls even mooi om gelukkig van te worden.

   Verwijderen