dinsdag 10 februari 2015

Verrassing

Zoonlief vouwde zijn fiets op. Enfin: zijn voorwiel. En dat nadat ik zijn achterwiel in orde bracht en de kettingkast vervangen had.

Hierover volgt nog een post.

Maar ondertussen, nu zijn fiets immobiel is, moest hij wel kunnen rijden. Dus kwam de Trek Manhattan, met nieuwe averij, mijn garage vullen en ging de Birdy mee als vervanger.
(Dit is de standaard-Speed. De mijne is uitgerust met spatborden, een zijsteun, bagagedrager, naafdynamo en verlichting. Meer gewicht, maar wel veel praktischer.)

Zoonlief was verrast, verontwaardigd bijna, na enkele dagen fietsen. Dat het niet serieus was: een vouwfiets die beter reed dan zijn dure Trek. Tja, om te beginnen: die Trek kostte ongeveer € 800 (er werd bij de bestelling beslist er een Nexus 8 in te plaatsten ter vervanging van de Nexus 7, omwille van het betere rendement) en de vouwfiets is een Birdy Speed, die zowat € 2.500 kost... Dat wist hij niet (ook een verrassing).

Verder is een Birdy - om het met een trendy term te benoemen - een full suspension fiets, terwijl de Manhattan ongeveerd is. Op de Gentse kasseien maakt dat een groot verschil.
En daar bovenop rijdt een Birdy erg vinnig, helemaal anders dan de Manhattan met zijn lome geometrie van een stadsfiets. Alsof dat nog niet genoeg is, weegt een Birdy Speed in standaardtrim 10 kg en dat zal ruim de helft minder zijn dan de Manhattan.

"Niet te doen," zei hij: "met die Birdy rij ik sneller dan met de mijne. Met dezelfde inspanning rij ik nu aan 27 km/u naar de campus!".

Daar gaat het brave imago van de vouwfiets, die enkel goed zou zijn voor korte, slome ritjes. Dit is - dat is nog maar eens bewezen - een gooi en smijt-fiets. Niet in de zin van "gooi hem maar ergens aan de kant", maar wel een soort fiets waar je overal mee over en door raakt.

7 opmerkingen:

 1. Tja Jan, kwaliteit verloochent zich niet! Iets vergelijkends gebeurde vorig jaar, toen zoon Teun even een paar schoenen nodig had en voor ene keer mijn "oude" hardloopschoenen mocht gebruiken. Het eerste wat hij zei na 2 stappen: "Dat zijn goede schoenen!" Inderdaad, aan Asics Gel Kayano's hangt daarom ook een ander prijskaartje dan aan zijn alledaagse schoenen, met dit soort schoenen kan je probleemloos een marathon lopen, die zijn geweldig goed gedempt.
  Het verschil tussen een racy uitziende en lichte Birdy en een lomp uitziende lomig rijdende stadsfiets zal inderdaad ook evident zijn......

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En toch, he: voor velen is zelfs de aankoopsom van die Trek een brug te ver. Nu zijn het natuurlijk twee compleet verschillende concepten en ik vind het prima dat hij het zo snel merkt (alleen dacht hij dat die Birdy "maar" een vouwfiets is en dus vele malen goedkoper dan zijn eigen vehikel).
   Anderzijds is, zonder de minste twijfel, zijn eigen fiets veel geschikter voor dagelijks gebruik als studentenfiets, wegens veel robuuster. Dat is ook waarom we die kozen. De tol die je betaalt voor het vinnige karakter van die vouwfiets is dat je er veel meer onderhoud aan hebt.

   Verwijderen
 2. Tja, iets meer rendement vanwege de nieuwheid, iets meer vanwege de versnellingen, beterrijcomfornt (nodigt uit tot harder rijden), lager gewicht (sneller optrekken). Maar onderhoud en vastzetten is een ander punt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nieuwigheid voor zoonlief dan, want de Birdy is ouder dan de Trek. Wel is een XT-derailleur allicht beter qua rendement dan een versnellingsnaaf (hoewel de ketting van de Birdy vervangen moet worden; de nieuwe ligt klaar). Vooral gewicht en rijcomfort maken verschil, vermoed ik. Voor het vastzetten kreeg hij instructies (door het frame), maar omdat veel delen met snelsluitingen verbonden zijn, blijft de Birdy diefstalgevoelig. Op de campus zet hij zijn fiets altijd binnen, dus ik verwacht niet direct problemen.

   Verwijderen
 3. En passagiers meenemen gaat zo lastig :+

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt me eerder een pluspunt (vanuit de fiets bekeken) ;-)

   Verwijderen
  2. Plus dat je met een fiets waar je lekkerder op rijdt waarschijnlijk voorzichtiger mee om zult gaan.

   Verwijderen