dinsdag 2 februari 2016

Werkloos en watje

Het is winter. Dat betekent vaak guur weer: veel wind, altijd uit de foute hoek, veel regen en af en toe sneeuw en andere gladde toestanden. Er wordt gezegd: 'er is geen slecht weer; er is enkel slechte fietskleding', maar als velonaut doe ik daar niet aan mee.

'Er zijn enkel de foute fietsen,' klinkt beter voor wie over een velomobiel beschikt. Dat betekent dat de woon-werk verplaatsingen steevast met de E-Orca gebeuren. Boodschappen vaak ook, behalve als het toch minstens een uur droog lijkt te blijven, dan komt de bukker uit de garage.

De Seiran, die blijft droog in de garage staan tot het weer beter wordt...

Sommige ligfietsers zeggen dan smalend: 'watje'. Stoer ingepakt, met de sjaal drie keer rond het hoofd gedraaid, met dikke winterhandschoenen en dito fietsschoenen sjeezen ze langs jaagpaden en landwegen.

Zo lijkt het toch. In werkelijkheid hebben ze geen keuze. Vol afgunst kijken ze naar de velonauten, die in T-shirt en korte broek de winter doorkomen. Goed, ik geef toe: soms komt er wel een extra laagje over, maar handschoenen en sjaals, dat hoeft echt niet. In winterse omstandigheden gaat er - als het om fietsen gaat - niets boven een velomobiel. Stabiel, droog, knus en toch werk je aan je conditie; het blijft milieuvriendelijk en lekker ontspannend.


Deze week ging het op de heenweg vaak met een strakke noordwester, schuin op kop. De toch wat hogere Orca vangt dan veel wind op de flank, gaat flink schuin hangen en laat zich voortstuwen door windsnelheden van 60 à 70 km/u. Gezellig is dat! Terug naar huis, nu met rugwind, gaat het aan een flinke 40 tot 45 km/u, zonder veel inspanning.

Zo lang het met de Orca kan, is slecht weer eigenlijk prima fietsweer. Gezellig van onder het dakje de wereld bekijken, lekker warm gefietst. Een prima manier om de dag te starten en de werkdag weer af te sluiten.

5 opmerkingen:

 1. Hallo Jan,

  Helemaal met je laatste zin eens! Maar wat kleding betreft zit ik toch in een andere hoek, handschoenen (dunne dat wel) zijn standaard vanaf temperaturen lager dan +5, en dat is ook geldig voor dunne lange broeken en lange mouwen.
  Dat gaat prima met m'n oude hardloopkleding, of met merino wollen lang ondergoed, zelfs bij -8 is één laagje genoeg als de kap erop staat! Wel heb ik de North Wave Artic winterschoenen heel de winter aan, dat is ook echt nodig, net als die handschoentjes.....

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik werd vanmorgen een paar keer verrast door hagel onderweg met mijn voorwielaangedreven Cryz-bike en dacht toen ook wel "had ik niet beter met de velomobiel kunnen gaan"? Niets mis gegaan gelukkig...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat rijden is inderdaad geen probleem, alleen bij het in- en zeker bij het uitstappen merk je pas goed hoe koud of dat het soms kan zijn. Standaard heb ik een oude trainingsbroek en een fleece jack aan boord mocht ik onverhoopt eruit moeten voor een lekke band o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wacht nog op mijn e-WAW. Bij dit weer, in de wagen op weg naar het werk of naar huis, denk ik soms ... zal ik het bij zo'n weer ook wagen met de velomobiel. Maar na het lezen van deze posts zie ik het helemaal zitten ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel: voor de komende dagen wordt 'onstuimig weer' verwacht. Wind tot 100 km/u, regen en hevige buien. Helemaal velomobielweer!

   Verwijderen