zondag 28 februari 2016

Op bezoek bij de buren

De aanleiding

"ORTLIEB Ligfietstassenset in de aanbieding!", kwam ik ergens tegen. Dat leek me wel wat.

De E-Orca is met ruime voorsprong mijn meest gebruikte fiets. Dat is niet moeilijk, want die wordt gebruikt voor ongeveer elke woon-werk verplaatsing. Zo komen de kilometers er snel bij. Maar dat neemt niet weg dat andere fietsen ook gebruikt worden. De Seiran 24 bijvoorbeeld, die er vorig jaar bij kwam.

Met die Seiran had ik een probleem: op de bagagedrager past wel het Agu Yamaska Rackpack - dat gebruik ik voor bijvoorbeeld woon-werk, omdat de spulletjes er net in passen - of één of twee lowrider-tassen (Ortlieb Sportpacker Plus), maar dat is het dan.Dat maakt dat de bagagecapaciteit van de Seiran, tenminste in de huidige configuratie, erg beperkt is.

'Ho, wacht eens,' hoor ik je zeggen. 'Je hebt toch al geschreven over een set Radical M banaantassen die je in de E-Orca gebruikt? Dat zijn toch ligfietstassen!'

Dat klopt, maar ze zijn niet geschikt voor de Seiran zoals die erbij staat. De Radical tassen zijn behoorlijk slap en hangen naar binnen. De rechtertas komt onvermijdelijk tegen de ketting en dat is niet iets wat je wil. Ook omdat de tas smerig wordt op die manier, maar vooral omdat de ketting er in de kortste tijd doorheen zal schuren.

Challenge (nu Elan) heeft er wel een oplossing voor: een reisbagagedrager (voyager rack), waar ofwel banaantassen ofwel twee sets fietstassen aan kunnen gehangen worden. € 170 kost die en dan moet hij nog verzonden worden.Een oplossing die iemand me vorig jaar op Cycle Vision voorstelde: een koord aan de handgrepen vastmaken en de tassen zo, via de neksteun, omhoog houden. Dat blijkt te werken, maar enkel indien de tassen helemaal vol zitten. Ook niet ideaal. Wel goedkoop, maar omslachtig. En ja: ik heb het geprobeerd, maar het voldeed weer niet.

Nazca heeft een soort lowriders om op de bagagedrager te bevestigen, maar het is niet zeker of dit wel kan op de Challenge bagagedrager.


Foto: Nazca ligfietsen
Dat is moeilijk uit te testen: je kunt moeilijk aankopen, proberen en terugsturen als het niet goed lukt. Dan is er nog een bezwaar, maar daar kom ik op het eind van dit bericht op terug.

De Radical banaantassen zijn wijd verspreid onder ligfietsers. Ze zijn ruim, goed hanteerbaar, flexibel wat de bevestiging betreft, degelijk en licht. Ze zijn ook slap - daardoor niet zomaar te gebruiken op de Seiran - en niet waterdicht... Of je ze prima vindt, hangt af van wat je prioriteiten zijn voor fietstassen. Er zijn echter amper alternatieven.

Nu merkte ik dat M5 de Ortlieb ligfietstassen aanbiedt voor € 189. Dat is amper meer dan wat de Challenge bagagedrager kost. Ze beschikken over een stijve rug - waardoor ze niet naar binnen gaan hangen (de bagagedrager verhindert dat) - en zijn absoluut waterdicht. De keerzijde voor de Orlieb-kwaliteit is dan weer het gewicht. Waar de Radicals 1 kg wegen, brengen de Ortliebs 3 kg op de weegschaal. PVC gecoat Cordura, QL2 bevestigingen en wat extraatjes leiden tot dat gewicht.

Maar ze heten degelijk te zijn en lijken een prima oplossing voor de Seiran, dus dat was meteen een goede aanleiding om eens tot in Middelburg te rijden.

Naar M5

Omdat ik onderweg nog een volumineus pak wilde afleveren, zat een fietstochtje tot daar er niet in. Het werd dus een combinatie: met een geleende auto (Dacia MCV), waar de Seiran netjes in past, reed ik tot Breskens. Daar bleef de auto de hele dag staan.

Met de ferry ging het naar Vlissingen en dan volgde een 'rondje Walcheren', met M5 en Middelburg op het programma.


Leaving Breskens (en ja: het was grijs en somber)
Eenzame Seiran op de ferry
Passen bij Bram Moens (M5)
Bij het doorgaan zat het Agu Rackpack op de drager, zodat toch wat spulletjes mee konden. Een keer de ligfietstassen op de drager gemonteerd waren, werd alles overgeladen en verdween het Rackpack integraal in een tas.

Ortlieb ligfietstassen

Ze zijn ruim...

Seiran 24 met de nieuwe Ortlieb ligfietstassen
De tassen van wat dichterbij
Probleempje:  ze wrijven tegen de achterbrug
Op deze manier - Ortlieb ligfietstassen en Radical toptas (die kwam met de Seiran mee) - kan de Seiran ook ingezet worden voor langere tochten.

Nog niet optimaal

Er zijn toch nog wat problemen, die bizar zijn voor een 'toerfiets':
 • door de korte bagagedrager komen de tassen tegen de achterbrug, waardoor lakschade zal ontstaan.
 • het grootste probleem: het 'dayrack' kan amper 12 kg dragen!  
Het eerste tekort kan opgevangen worden door folie op de buitenkant van die achterbrug te kleven.

Dat tweede probleem ontdekte ik pas dit weekend. Zal het dan toch het voyager rack moeten worden? Alleen: daarvan vond ik het draagvermogen niet terug. Het is niet zo dat ik er een vrachtwagen van wil maken, maar denk eens aan boodschappen: je zit snel aan die grens van 12 kg! De lowriderbeugels van Nazca doen niets aan het draagvermogen van de bagagedrager. Het zou dus wel eens kunnen dat ik toch de uitgave zal moeten doen om dat dure rek te kopen.

Bij het meten en instellen van de tassen stuitte ik alweer op een ergernis met de Seiran: het verdomde ding wil niet blijven staan! Challenge heeft er wel een standaard voor, maar die wordt op de achteras vastgezet. Een fiets met een standaard op die plek heeft de neiging rond zichzelf te gaan draaien... En zonder standaard moet je de fiets telkens ergens tegen kunnen parkeren.

Het wordt even afwachten of de Ortliebs de verwachtingen zullen inlossen. Dat laat ik nog wel weten.

12 opmerkingen:

 1. Je had bij M5 ook naar een standaard kunnen kijken. De ShockProof 559 die ik heb gehad had een hele mooie lange verende standaard. Ik heb echter geen idee hoe die bevestiging is.

  Mooie tassen trouwens. De enige manier om de fiets netjes te houden is door 'm niet te gebruiken :-)
  Tassen beschadigen een fiets altijd, er schuurt altijd wel ergens iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jan, ik heb ook het voyager rack op de Seiran zitten. Een super bagagedrager! Ik weet niet hoeveel kilo er op mag, maar er passen 4 grote Ortlieb tassen op, plus evt nog een tent op de bagagedrager. De fiets wordt dan echt een vrachtwagen. Ik meen dat het maximale gewicht op de fiets 125 kilo is. Volgens mij ben jij een vedergewicht, dus je kan dan onwijs veel meenemen.

  Groeten, Wilco.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt er meer en meer op dat ik er niet aan zal ontkomen. En ja: ik ben een pluimgewicht, dus er kan nog heel veel bij ;-)

   Verwijderen
  2. Ik heb het Voyager Rack er juist afgehaald. Gebruik ik toch niet, veel te zwaar en ik vind de fiets zonder dat rek veel mooier. Voor mij is de Seiran een fiets voor 'erbij'.

   Als ik veel spullen mee moet nemen, dan neem ik de XS wel mee.

   Verwijderen
  3. Wilco, welke Seiran heb jij dan? De 24" of de 26"?

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenaardig dat M5 zulke zware tassen verkoopt... Niet van de gelegenheid gebruik gemaakt een M5 uit te proberen? Ze maken mooie fietsen, maar vooral asfaltvreters lijkt mij. Om met spijkerharde smalle bandjes zonder vering over half verharde wegen of kinderkopjes te fietsen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt me ook dat de meeste van hun fietsen niet echt geschikt zijn voor waar ik woon: mijn straat - net voorbij de deur - staat in de top drie van slechtste kasseiwegen in Vlaanderen. Naar ik hoorde zelfs te slecht voor de klassieker 'Ronde van Vlaanderen'...

   Verwijderen
 5. Een waarschijnlijk te goedkope oplossing voor je maar twee fiberstokken met doppen aan de uiteinden in je Radicals had waarschijnlijk ook de truc al gedaan. Dat slap hangen treedt namelijk alleen op als de tassen leeg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ze inderdaad stijver gemaakt, maar dan blijft nog het feit dat ze ook niet waterdicht zijn. Radical koos vooral voor 'licht'; Ortlieb voor 'degelijk'. Voor elk van beide valt wat te zeggen.
   De Radical tassen blijven in elk geval de reistassen voor in de Orca. Daar zijn ze prima voor.

   Verwijderen
  2. Een voordeel van mijn oplossing is dat ik niet met van die bazooka's rondrijd als er nog niets in zit!

   Verwijderen
  3. Leuk dat je ook nog even bij Bram Moens was. Ook een echte 'Radical';)

   Verwijderen