donderdag 10 november 2011

Philips LED bikelight vs B&M Cyo

De verwachtingen waren hooggespannen: de Philips wordt overal de hemel in geprezen. De lichtopbrengst is fenomenaal, de lichtbundel quasi perfect en de lamp kost niet eens veel (relatief dan, vergeleken met tot dan de beste fietslampen). Toen mijn bestelde exemplaar aankwam, heb ik dat dan ook heel snel gemonteerd.


Metingen heb ik niet kunnen doen, aangezien het ding er na welgeteld twee dagen de brui aan gaf. Reden onbekend en ik houd het wat dit betreft op een slecht exemplaar. Naast de hoge lichtopbrengst en "perfecte" lichtbundel, heb ik wel de volgende bedenkingen bij het Philips-product:
  • de lampbehuizing is uitgevoerd in gegoten aluminium en is dus zwaar, terwijl de beugel waarmee die vastgezet wordt - het ging om de dynamoversie - dan weer licht is. Het resultaat was een continu trillende lamp.
  • Het glas voor de reflector zit niet ín, maar vóór de behuizing. Omdat bij een velomobiel de lamp niet onder het stuur, maar voor je gezicht zit, werd ik hierdoor continu gehinderd door een lichtkring rond de lamp zelf. Daardoor was van de hogere lichtopbrengst weinig te merken. Jawel, dit kan ik opvangen door die rand te verven of met tape te bekleden, maar dat kan toch niet voor een nieuw product ?
  • Philips is erg karig met de documentatie bij de lamp. BUMM daarentegen geeft heel veel informatie mee. Ook op de site van de laatste is wel wat te vinden.
  • Eigenlijk past de lamp in veel eerdere ervaringen met Philips: goede ideeën, maar de uitwerking is nooit af...
Aangezien de lamp na twee dagen gesneuveld was, heb ik die naar Rose teruggestuurd en omgeruild voor een nieuwe Cyo senso plus T. De Rose-service is trouwens picobello: het volstaat om een retourbon af te drukken (wordt via hun site gegenereerd) en de goederen weer in de doos te steken waarin ze geleverd werden. De rest kun je aan hen overlaten.

Nu is de nieuwe BUMM lamp aangekomen en gemonteerd. Gelukkig, want het wordt echt donker op de dijk, zowel 's morgens als 's avonds.
Ik weet het: sommigen hebben bezwaar tegen het gebruik van plastic, maar dat maakt wel dat de beugel - die trouwens in inox uitgevoerd is - veel minder belast wordt. 
De Cyo T (staat voor "Tageslicht") is een koplamp die permanent licht kan geven: ofwel werken de vier leds onder de reflector op vol vermogen en de hoogvermogensled in de schijnwerper op half vermogen - de "overdag"-stand - ofwel is het omgekeerd. Daarbij kun je - dit is de "sensor"-uitvoering - kiezen tussen drie instellingen:
  • "uit". Dat is duidelijk: de lamp doet niets
  • "S". De sensorstand, waarbij overdag de daglichtstand gebruikt wordt en bij duister de schijnwerper op vol vermogen werkt.
  • "T". De daglichtstand. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de lichtsterkt. Volgens BUMM zeer geschikt voor in een verlichte omgeving, waar de schijnwerper geen meerwaarde biedt.
BUMM maakt naar mijn mening doordacht gebruik van diverse materialen bij de Cyo (voluit "Lumotec IQ Cyo Senso plus T"). De behuizing is hoofdzakelijk uit kunststof gemaakt: stevig en licht. De koeling voor de hoogvermogenled is een aluminium gietstuk, dat meteen aan de bovenkant een kap vormt, waardoor het licht de fietser niet kan verblinden. De beugel en bevestigingsbout zijn uit inox gemaakt en zouden dus een lang leven beschoren moeten zijn. Een kabel om een achterlicht te verbinden is ook meegeleverd, net als een paar kabelschoentjes en krimpkous. Ook de handleiding is volledig, hoewel de lettergrootte wel een maatje groter zou mogen zijn.

Mijn besluit: Philips zet alles op de indrukwekkende lichtbundel, terwijl BUMM een meer uitgewerkt, evenwichtiger product levert. Ik heb in elk geval voldoende licht.

Met beiden is er één belangrijk detail: de afstelling luistert erg nauw. De lamp te laag richten zorgt voor een hel lichtvlak voor je fiets, maar een duister gat in de verte; de lamp te hoog instellen verblindt iedere tegenligger en dat is ook niet sympathiek. Het gaat om slechts een paar graden verschil, dus het moet goed zitten, temeer omdat de lichtopbrengst zo groot is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten