maandag 3 juni 2013

Onderhoud

De voorbije week was, wat woonwerkverplaatsingen betreft, "business as usual". Daar valt niets over te vertellen, behalve dat het ongewoon nat en koud was. Op zo'n moment ben je wat blij dat je de verplaatsing knus in de velomobiel kunt maken en niet hoeft af te zien op een bukker.

Sinds vrijdag is het weer eindelijk omgeslagen in positieve zin: temperaturen neigen al naar 20° C en de zon laat zich zien. Da's ideaal fietsweer !

Ik maakte zondag gebruik van die omstandigheden om eFAW even onder handen te nemen: de ketting die van de motor naar de trapas loopt, liet van zich horen. De neus moest er dus af om de motor wat bij te stellen. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om die ketting even te smeren, want dat is wellicht al een jaar geleden. Dat eindje ketting doet het opvallend goed: het zit er al sinds ik de motor installeerde - in 2011 - en op  een sporadische smeerbeurt na heb ik er geen omkijken naar. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat dit stuk aandrijving volledig afgeschermd zit.

Ook de aandrijfketting zag er erg droog uit, dus die kreeg wat olie toegediend. En uiteindelijk moest ik nagaan waardoor de NuVinci zo moeilijk deed: de versteller gaf heel veel weerstand. Vorige week had ik al eens de kabels losgehaakt aan de interface, maar ik vond geen oorzaak. Zondag zag ik dat een afdekplaatje aan de versteller niet helemaal op zijn plaats zat. Die halve millimeter verschil maakte dat de kabels niet liepen zoals het hoorde - het plaatje doet ook dienst als kabelgeleiding - en dat gaf dus heel veel weerstand.

Vanmorgen was het meteen duidelijk: de gesmeerde ketting, het afregelen van de motor (de kettingspanning werd bijgeregeld) en het in orde brengen van de versteller zorgden voor een veel aangenamer rijgedrag. eFAW was heel wat stiller en bolde makkelijker. Een half uurtje werk met grote gevolgen. Een aangename rugwind en de zachtere temperaturen hadden zeker ook een invloed op de prestaties.

Binnenkort volgt ander nieuws: een verslag van een testrit met een elektroMango ! Ik moet nog even alles op een rijtje zetten, maar dat zal niet zo lang duren.

1 opmerking:

  1. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de Mango, ik vond het zelf een heel fijn fietsje, alhoewel wat meer lawaai binnenin door aandrijfgeluiden dan de Strada.

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen