dinsdag 11 februari 2014

Philips - altijd hetzelfde liedje

Philips is, zoals gekend, een groot Nederlands concern. Ik ben, zoals zovelen, groot geworden met dat merk, dat overal vertegenwoordigd lijkt. Er hangt verlichting van Philips in huis, ik scheer me met een Philips, ooit had ik een Philips cd-speler en toen maakten ze ook een mooie reeks audio-apparaten (900-serie). Ook in de tv-markt hebben ze een ruim assortiment, enzoverder.

Even typisch Philips is dat een productlijn ontwikkeld wordt, maar dat de ondersteuning vergeten is. Een leuk idee wordt op de markt gegooid voor het marktrijp is, voor het uitontwikkeld is (DCC). Zo hebben we op twee fietsen een SafeRide koplamp (op naafdynamo) zitten. Schitterende koplampen! Een mooie lichtbundel, ruim voldoende lichtopbrengst en met een degelijke, massief aluminium behuizing. Wat wel ontbrak, was een degelijke handleiding met specificaties erbij. Wat je krijgt, is een soort stripverhaal. Goedkoop, want dat hoeft nooit vertaald te worden, maar bijzonder simplistisch en je moet het met een vergrootglas bekijken. Voor de rest lijkt het motto "zoek het zelf maar uit".

Toch scoort de Philips fietsverlichting bijzonder hoog bij recensies, zowel de koplampen (voor dynamo of op batterijen) als de achterlichten (de Lumiring benadert de perfectie). Terecht: op een defect exemplaar indertijd bij de Alleweder, ben ik er zeer over te spreken.Maar kijk: ook zoals we gewoon zijn van Philips, wordt de stekker eruit getrokken. Philips stopt met de productie van fietsverlichting! Zomaar. Plots. Out of the blue...

Toegegeven: een koplamp voor naafdynamo van Philips is niet goedkoop (€ 80 ongeveer) en tegen concurrenten zoals Busch und Müller of Trelock is het moeilijk opboksen, maar het leek toch alsof het de goede weg op ging. Niet snel genoeg blijkbaar of de winstcijfers voldeden niet, want het is gedaan. Wat de reden is, wordt er niet bij verteld.

l'Histoire se répète: datzelfde ongeveer deden ze indertijd met de audioproducten. De tv-productie werd verkocht aan een Chinees bedrijf (wel met behoud van de merknaam) en zo zijn er nog veel voorbeelden. Ook dat lijkt typisch Philips.

8 opmerkingen:

 1. Nog snel een Lumiring gaan kopen dan ! Heb die al op 3 fietsen gemonteerd, een reserve kan nooit kwaad ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alles is betrekkelijk in dit vluchtige leven. Een mooi product die Saveride idd. Jammer, een verlies. Omzetcijfers is wat telt. Management bepaalt. Zo is ook de Gazelle Friiik een vroege dood gestorven terwijl het alles in zich had een klapper te worden. Een fraaie ontwikkeling van Flevobike maar verkeerde manager bij opdrachtgever Gazelle.
  Overigens is Phillips in Amerika een B-merk waar men op neerkijkt. Zoals de Aldi-keten dat bij ons in Nederland is itt Duitsland waar het juist een A-winkel betreft. Moeilijk zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Simpelweg stoppen met een zo goede lamp als de Saferide? Puur bedrijfsmatig kan ik me daar wel een voorstelling bij maken. Maar toch erg jammer als zo'n goed product van de markt verdwijnt. De Saferide heeft me vanmorgen en vanavond 2x 44 km bijgestaan op het wekelijkse ritje in de duisternis. Puur op gebied van Customer Relations zou het product eigenlijk verkrijgbaar moeten blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wat me bij Philips - maar ze zijn heus niet de enigen - geregeld stoort: ze brengen een nieuwe productlijn op de markt en creëren daar een klantenkring rond. Een poosje later wijzigt het management de koers en de klanten blijven in de kou staan. Het gaat dan niet zozeer om particulieren, maar bedrijven die hun producten betrekken. Wat met bijvoorbeeld iemand die de SafeRide op een fietsmodel aanbiedt? "Sorry jongens, zoek maar wat anders"...

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ondanks dat Philips nu al anderhalf jaar geleden is gestopt met de produktie van fietsverlichting heb ik toch nog zo'n lamp kunnen kopen via Marktplaats.Conclusie;spijtig dat de lampen niet meer worden gemaakt door Philips.Wat een goede lamp heb ik nog op de kop kunnen tikken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, de beslissing om ermee op te houden zal wellicht niets te maken gehad hebben met de kwaliteit van het product. De enige lamp die ik heb die nog beter scoort, is de Luxos U van Bumm, maar die kost dan weer het dubbele van de Philips.

   Verwijderen