maandag 5 januari 2015

Tradities moeten behouden blijven

...of sommige toch, zoals het obligate jaaroverzicht.

Omdat ik nu eenmaal een onverbeterlijke optimist ben, krijg je enkel de beste momenten te zien.

Een eerste hoogtepunt: een tochtje naar Genk, waar het jaarlijkse ligfietstreffen van de Gentse Liggers dit jaar georganiseerd werd. 170 km heen en ook terug, met de recent aangeschafte Radical Cyclone achter de Orca.

Een bende liggers op het treffen
Aangenaam weer, een leuke route en prima gezelschap, dus dat was een mooie aanzet om meer lange fietstochten te ondernemen.

In diezelfde maand volgde een werkuitstapje voor het onderhoud van de E-Orca. Dat was een vijfdaagse toer naar Dronten, waarbij meteen een stuk Noordzeeroute meegenomen werd.
langs de Noordzeeroute
De weg terug leidde me langs Dordrecht, waar uitgerekend dat weekend een stoomfestival plaatsvond.
Dit was de eerste echte meerdaagse test, die zeker geslaagd bleek.

Het absolute hoogtepunt van 2014 was de trip naar en door Frankrijk: 2000 km bijna ononderbroken genieten (behalve één baaldag in Normandië, maar dan geniet je nog zoveel meer van de rest van de tijd). Langs de Normandische kust met pittoreske haventjes, dwars door Bretagne langs voies vertes, door de waterrijke Morbihan, slingerend langs de majestueuze Loire (Loire à vélo) en via Chartres, rond Parijs, terug naar het Noorden (Sint-Jacobsroute) langs de Schelde.


Kamperen in Arzon (Morbihan)
Veel boeiende ontmoetingen, telkens weer een volkstoeloop als de Orca in een stad(je) halt hield, beelden die op het netvlies gebrand staan.

Dan volgde nog de jaarlijkse traditie van de BBQ-tocht met de Gentse Liggers, die deze keer een Scheldetocht werd zonder bbq, maar wel gezellig. Rollen langs jaagpaden en genieten van de rust in de Vlaamse Ardennen in aangenaam gezelschap was een prima manier om een vakantiedag door te brengen.


Ergens in de Vlaamse Ardennen

De stortbuien die we over ons kregen, namen we maar voor lief.

Om een jaar met veel Orca-kilometers af te sluiten, trok ik met het kruim van de Vlaamse toer-velonauten (neem dit maar met een flinke korrel zout) naar de Oliebollentocht in Nijmegen. Alleen, zoals jullie al weten, stak het weer hier een stokje voor.


Aan het Albertkanaal: onberijdbaar
Volgend jaar beter.

Als resultaat stond op het einde van 2014 14.000 km op de teller van de velomobiel. De Kobra heeft bijzonder weinig gereden dit jaar.

Om af te sluiten krijg je nog wat exactere cijfertjes over 2014 voorgeschoteld.

Orca: +14.000 km
Kobra: 400 km
Trek 7320:1.500 km
Birdy Speed: 300 km

Dat betekent dat ik in 2014 grosso modo 16.000 km aflegde met de fiets(en). Voordien hield ik geen kilometerstanden bij, maar ik kan met grote zekerheid stellen dat ik voordien nooit zoveel kilometers aflegde per fiets. 

Het is alvast niet de bedoeling om dit getal elk jaar te halen, laat staan te verbeteren. We zien wel waar we uitkomen. De (vage) plannen voor 2015 volgen in een ander bericht.

2 opmerkingen:

 1. Hallo Jan,

  Ook jij hebt flink gefietst het afgelopen jaar!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, met de Orca rijden is te leuk om te laten. Gewoonweg verslavend ;-) Door het comfort nodigt hij ook uit tot het afleggen van langere afstanden. Je kent het gezegde wel: "dit had ik eerder moeten doen".

   Verwijderen