woensdag 27 mei 2015

De wondere wereld van de gps

Meestal doet de Garmin Oregon 450 dienst als veredelde fietscomputer en ondertussen houdt hij de tracks bij. Af en toe gebruik ik hem effectief als gps, om me de weg te wijzen.

Maandag was een feestdag en we hadden met enkele vrienden afgesproken om een dagje te gaan zeilen op het Veerse Meer. Leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Puur om te zien wat we deden, had ik ook de Oregon mee. Data, weet je. Tracks bijhouden...

Dat betekent dat die dinsdagmorgen, voor de werkrit aangevat werd, gereset diende te worden.
En dan komen de wonderen eraan. Net om de hoek lees ik een onwaarschijnlijk bewogen gemiddelde van ruim boven 800 km/u! De topsnelheid, volgens de trackdata, bedroeg op een gegeven moment ruim boven 1500 km/u. De topsnelheid op het scherm toonde een bescheidener waarde, zo ergens boven 50 km/u.
Soms duw ik wat harder op de pedalen, maar dit is toch onwaarschijnlijk.

De nieuwe Orca
En eens aangekomen, blijkt dat ik op nog geen uurtje tijd bijna 70 km afgelegd heb...
Dat gemiddelde is vandaag gezakt naar een bescheiden 58 km/u, maar er zijn nog steeds pakweg 40 km meer geregistreerd dan ik echt gereden heb.

Af en toe doet die Oregon toch rare dingen...

Nu zijn de tracks ingeladen voor de komende dagen, waarover morgen meer.

2 opmerkingen:

  1. Garmin heeft de onhebbelijkheid om te beginnen met de laatst bekende lokatie, en die punten ook in het track-log te houden. Dat zijn fantoom-punten, want de GPS heeft dan nog helemaal geen positie-informatie. Resetten nadat een lock op de GPS-satellieten gevonden is voorkomt dit soort onzin. Als je het track opent, zal je zien dat de eerste paar seconden allemaal dezelfde lokatie hebben, op de laatste plaats waar de GPS uitgezet is. Daarna kom je bij de huidige lokatie. De stap ertussen gaat erg snel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt. Dat vermoedde ik al, want bij een reis met TGV en Birdy merkte ik dat ook. Toen had ik de Oregon ergens onderweg ingeschakeld en als ik dan uiteindelijk toch fietste, zag ik dat de afstand vanaf dat punt onderweg ook meegeteld was. Als je de data over een meerdaagse en/of multimodale verplaatsing wil bijhouden, moet je dus goed opletten.

      Verwijderen