zondag 17 mei 2015

Minivizier 2.0

Het begon zo: een Orca ziet er veel beter uit zonder velomobieldakje, maar de luchtstroom wordt dan niet meer onderbroken. Een onaangenaam gevolg is dat de rijwind buldert in je oren en op termijn kan zoiets erg schadelijk zijn.

Oordopjes kunnen dit oplossen, maar stofjes en insecten blijven je bekogelen.

Op Quests, Strada's en Mango's wordt een "Botter-schermpje" gebruikt tot grote tevredenheid van de eigenaars. Helaas: door de andere vorm van de kap bij een Versatile/Orca, kan dat niet zomaar overgenomen worden. Het idee wel, maar de vorm niet, want de goten achter de spiegels  en de bulten ervoor verhinderen dat.

Dus maakte ik een eigen interpretatie op basis van een viziertje dat op de WAW 3.0 gebruikt werd onder het cabriodak.
Dit is gemaakt uit vrij dik perspex, dus het moest wat bijgeplooid worden om binnen de opening van de Orca te passen. Zag er geweldig uit en het resultaat was echt spectaculair.


Die versie had echter één belangrijk nadeel: zodra het wat regende, liep het water langs het schermpje naar beneden en druppelde zo op mij. Het was dus voor verbetering vatbaar.

De vereisten, op basis van de ervaringen:
 • moet buiten de opstaande rand komen
 • plaatsen en wegnemen mag geen sporen nalaten

Hier is dus versie 2.0De basis is eenzelfde vizier, maar het enige wat nu geplooid werd, zijn de lippen voor de zuignappen. Op die manier kan het geheel mooi vlak blijven en da's net zo handig om weg te bergen. Door het gebruik van zuignappen is er geen spoor te zien van de bevestiging als de deflector weggenomen is.
De zuignappen zijn dezelfde als voor de schuimkap van Flevobike.

6 opmerkingen:

 1. Ziet er professioneel uit ! Hoe heb je dat dikke perspex zo mooi kunnen zagen en plooien ?

  Andre Brouwer, Quest 254

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zagen hoefde ik niet te doen: de schermpjes lagen klaar bij Fietser.be.

   Om te plooien verwarmde ik het materiaal plaatselijk met een verfstripper. Dat is een beetje inschatten: te weinig en het doet niets, te veel en je kunt het weggooien.

   Verwijderen
 2. Ziet er netjes uit! Blijven die zuignappen wel goed zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Belle, ook de schuimpkap van Flevobike werkt met dezelfde zuignappen. Die lossen niet. Het nieuwe vizier is nu een hele week getest: goedgekeurd. Nu nog eentje maken voor de Orca van Fietser.be ;-)

   Verwijderen