zondag 6 november 2016

Oi

Een hele poos geleden monteerde ik een bel op de rechter stuurhendel van de E-Orca; een claxon wordt vaker niet dan wel met een fiets geassocieerd, waardoor andere fietsers niet doorhadden dat ze even plaats mochten maken. Maar die bel gaf wel enkele problemen, zoals dat ik er vaak aan bleef hangen bij het in- of uitstappen. Hij klonk ook helemaal niet. Er werd dus rustig uitgekeken voor iets anders.

De Australische variant op 'hallo', maar ook de naam die Knog gaf aan hun interpretatie van een fietsbel. Knog maakte er echt werk van en na een zeer geslaagde kickstartercampagne startte de productie.
Met succes: de maat voor een normaal stuur (22 mm) is al een poos niet leverbaar en de fietsenhandelaar zei dat ze pas in december weer binnen zouden komen. 'Gelukkig' zitten in de Orca stuurhendels met een grotere diameter, waardoor de 'large' nodig is. Die is er wel.

20 euro voor een fietsbel, da's niet weinig. Dat weten ze bij Knog ook wel, dus wordt - zoals de laatste jaren gangbaar is - aan de verpakking ook de nodige aandacht besteed. Een aantrekkelijke verpakking en de nodige accessoires maken die prijs al beter verteerbaar. Eerst maar uitpakken dus.

Zo komt ie uit de winkel

Goed kijken in de verpakking: er zit meer in dan je denkt
Om het moeilijker te maken, kun je nog kiezen tussen aluminium, brons, koper of zwart. Zoals je ziet, werd het de koper-uitvoering.

Na het uitpakken kwam de installatie. Je zou denken 'houdt niet veel in', maar dat klopte niet helemaal. Knog levert bij de bel enkele adapters: een plastic ring en een zelfklevende rubberstrip. Daarmee kun je zowat alle diameters aan. Een Flevobike Orca hoort vermoedelijk niet tot waar ze hun bel in willen, want met de geleverde stukken lukte het niet: net te dun of te dik. De plastic ring gecombineerd met een eindje binnenband was dan weer prima.


De bel ziet er niet enkel goed uit; hij klinkt ook prima. Dat is uiteindelijk waar het om gaat: een bel dient om een geluidssignaal te produceren.  Nu is het afwachten hoe degelijk de Oi zal blijven.

5 opmerkingen:

 1. Ziet er inderdaad leuk uit, en neemt genoegen met weinig plaats op het stuur, zonder hinderlijk uit te steken!
  Deze zal ik even in gedachten houden..........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo dan, 20,- voor een fietsbel. (maar ja, ik ben dan ook een Hollander ...)
  Ik ben benieuwd of deze mooie designbel vanaf buiten wel goed te horen is, als deze op het stuur gemonteerd zit binnenin de Orca.
  Je zou deze schoonheid eigenlijk aan de buitenkant moeten monteren, op de steun waar de camera of extra verlichting normaliter op zit. Beter voor het geluid, jammer genoeg niet zo handig voor de bediening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, Andre, op de meeste velomobielen kun je een steun monteren aan de voet van de spiegel, zoals waar je naar refereert. Bij de Orca is dat er niet. Zou misschien ook teveel uitnodigen om even te 'lenen'.
   Van binnenin is hij alleszins voldoende luid. Van buitenaf? Dat moet nog getest worden. Komt wel in de komende we(e)k(en), hoop ik.

   Verwijderen
 3. Hoi Jan,

  Zijn er nog ontwikkelingen rond je mast/vin voor op de Velomobiel? Ik beschouw dat idee toch als een van de weinige serieuze verbeteropties op dat gebied. Ik heb een DF en zou hopen dat met wat industriële vaardigheid daar een mooi product van te maken is, vooral van toepassing voor de donkere maanden. Helemaal zelf doen wordt toch een aardige uitdaging schat ik zo in.

  Bvd
  Henk-Jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Henk-Jan, de volgende blogpost gaat over die lichtvin. Deze week lees je er dus meer over.

   Verwijderen