zaterdag 10 maart 2018

Ingrijpender werken aan de eTangens

Dit wist ik bij de aanschaf: het zitje van de Tangens had een stevig onderhoud nodig. Niet alleen waren de riemen van de spanzitting na al die jaren aan een grondige wasbeurt toe, maar het frame toonde ook behoorlijk wat roest.

Bij de voorbereiding voor de fietsvakantie voor dit jaar hoort het zoeken naar een 'side mount': een systeem om een stuurtas naast het zitje van de trike te bevestigen. Daar horen illustraties bij, dus ik maakte een foto van het zitje om bij Icletta informatie te vragen. Zij verdelen namelijk Terracycle materiaal en Terracycle maakt heel wat side mount bars, voor zowat elke trike. Op die foto merkte ik dat het dringend werd om het frame van het zitje aan te pakken.

Aan de linkerkant zie je een flinke barst in de lak: roest is de oorzaak.
Het zitje werd dus van de trike geschroefd. Dat is het makkelijkste deel van de taak.

Daarna moesten alle riemen eraf. Dat heb ik goed gedocumenteerd, want nadien moeten die er weer op en dat is niet zo evident. Een spanzitting zoals bij ICE trikes is veel eenvoudiger.

De sluitingen zijn los: nu moet alles uit elkaar. De zitting is gevlochten, dus het duurt even.

Tijdens het uiteenhalen was al duidelijk dat er veel roest onder zat. Héél veel roest.

Dit ziet er niet goed uit.
Op het eind had ik een stapel vuile riemen en een roestig frame.

Het frame zonder riemen
Riemen zonder het frame
Alles moet dus dringend aangepakt worden. De riemen zitten ondertussen in de wasmachine. Hopelijk komen ze er als nieuw uit.

Het frame moet afgeschuurd worden, ontroest en opnieuw gespoten.

Dit vraagt een grondige aanpak
Dat moet op zo'n manier dat het er weer voor heel wat jaren tegen kan: een roestwerende grondlaag en dan een harde, zwarte laklaag. Misschien is het wel beter om dit te laten behandelen. Dat moet even bekeken worden.

2 opmerkingen:

  1. Ik zou met epoxy primer beginnen en dan aflakken met hars met kleurpigment er in (of DD lak maar da's niet goedkoop)...Het moet duidelijk een harde maar ook goed hechtende laag worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga later deze week, als ik er de tijd voor vind, even op bezoek bij een spuitbedrijf. Informeren wat het kost om alle lak eraf te laten halen en te poedercoaten.

      Verwijderen