vrijdag 30 maart 2018

Terracycle SeatSide Mount - montage en resultaat

Dit was het uiteindelijke doel:Maar dat was er natuurlijk niet onmiddellijk.

Eerst was er de behoefte om wat spulletjes binnen handbereik te hebben op de trike. Dan herinnerde ik me dat ik bij verschillende treffens oplossingen hiervoor gezien had: een systeem dat het mogelijk maakte om een stuurtas naast het zitje te plaatsen.

Op enkele ICE trikes had ik dit gezien en vorig jaar monteerde ik zelf zoiets op een Azub Eco trike. Dat ging telkens om merkeigen accessoires. Geen oplossing voor een oude Thorax, die natuurlijk anders opgebouwd is. Omdat zo'n steun een flinke hefboom vormt, waaraan op het uiteinde een stuurtas met inhoud hangt, lijkt het zelf bedenken van een oplossing me geen goed idee. Wat Brecht (Fietser.be) stelt over wie zelf een velomobiel wil ontwikkelen, geldt hier in het klein: 'je maakt alle fouten waarmee elke ontwerper begonnen is.'
Een uitgerijpte oplossing zoeken is dan een efficiëntere oplossing. Duurder: zeker. Maar ook minder tijdrovend en zekerder.

Zo kwam ik bij Terracycle terecht. Zij maken allerlei toebehoren voor ligfietsen: kettingrollen, boutjes, sturen ... Via hen ging het naar Icletta: de Europese invoerder van hun producten.
Ik bezorgde Icletta foto's en maten, zodat zij een oplossing konden zoeken. Ervaring, weet je wel.


'Zo ongeveer wil ik het', nog met het roestige frame van het zitje
Na overleg tussen de invoerder en de producent kwam de boodschap dat een 'seatmount' voor Azub op de eTangens zou moeten passen. Die werd het voorbije weekend besteld. Gisteren werd het pakket geleverd en kon ik de montage starten.

Zo'n set bestaat uit een reeks onderdelen:
  • twee dubbelzijdige klemmen met inbusbouten
  • een gebogen buis met koppelstuk
  • een rechte buis

Alles is heel mooi afgewerkt. Buizen zijn buizen, maar de klemmen en het koppelstuk zijn keurig CNC gefreesd en nadien geëloxeerd. Ook de nodige handleidingen zitten erbij, zij het in het Engels.

Het principe is snel duidelijk, maar de precieze montage hangt natuurlijk af van het zitje waar het op moet komen: afstanden en hoeken kunnen verschillen.

Dat is dus even proberen met verschillende opties. Daarbij moet je met enkele zaken rekening houden:
  • de stuurtas moet zo mogelijk binnen de spoorbreedte blijven
  • de tas mag je niet hinderen
  • de voorwielen moeten vrij kunnen draaien
  • je moet de tas goed kunnen bereiken (dat is tenslotte waarom je voor zo'n systeem kiest)
Test 1: beugels naar achteren, allebei rechts op het frame
Test 2: twee beugels rechts op het frame van het zitje
Definitieve positie: links en rechts van de verdikking op het frame
Uiteindelijk was de goede positie gevonden. Daarbij is het ook opletten dat de dwarse buis, waar de stuurtas op komt, netjes horizontaal staat.Tenslotte konden de Klickfix bevestiging en de flessenhouder gemonteerd worden. Het grootste gewicht wordt gevormd door de stuurtas met inhoud, dus kwam de houder hiervoor pal op het T-stuk. Zo is er geen hefboomwerking (langs de lengteas).


Als alles dan klaar is, ziet het er zo uit:Nu wordt het afwachten of dit in de praktijk doet wat het moet.

Een voordeel van dit systeem: je hoeft niet te boren, zagen, slijpen... Als het nodig is, kan het zaakje er weer af zonder sporen na te laten. Nou ja, wellicht wat klemsporen op de lak van het frame, meer niet.

Wat is hiervoor gebruikt:
  • Terracycle SeatSide Mount voor gebruik op Azub zitje
  • Terracycle flessenhouder met klembevestiging voor op de dwarsstang
  • Vaude Aqua Box stuurtas met Klickfix

Geen opmerkingen:

Een reactie posten